Додатних 6 милиона евра за решавање мигрантских изазова

0

Европска унија ће обезбедити додатних 6 милиона евра хуманитарне помоћи Србији за решавање мигрантских изазова. Издвајање ових средстава су договорили комесар Стилијанидес и министар Вулин на недавно одржаном састанку у Бриселу.

Овим средствима ће се обезбедити хитна санација и винтеризација прихватних центара, здравствена нега, храна и непрехрамбени артикли и заштита. Средства иначе потичу од Генералног директората за европску цивилну заштиту и хуманитарну помоћ (ЕЦХО) Европске комисије.

Шеф Делегације ЕУ, амбасадор Мајкл Давенпорт, је изјавио: “Додатна финансијска помоћ је одговор ЕУ на потребе које је дефинисала Влада Србије. Она ће помоћи Србији да обезбеди преко потребан смештај, храну и здравствену негу избеглицама и мигрантима током предстојеће зиме. ЕУ и њене чланице ће и даље помагати Србији у решавању мигрантских изазова.”

Од септембра 2015. ЕУ је издвојила 46 милиона евра као помоћ Србији у управљању токовима избеглица и миграната. Ова бесповратна помоћ се углавном обезбеђује преко наших партнера, међу којима су Министарство унутрашњих послова, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Комесаријат за избеглице и миграције РС, Црвени крст Србије, затим УНХЦР, Међународна организација за миграције, УНИЦЕФ, као и међународне и локалне невладине организације.

На састанку Европског савета од 20-21. октобра закључено је да трајна стабилизација источномедитеранске руте захтева континуирану подршку земљама дуж западнобалканске руте.

Подели

Comments are closed.