Додељене ЕФФЕ етикете фестивалима за 2017- 2018 годину

0

Европска асоцијација фестивала, носилац пројекта Европа за фестивале, фестивали за Европу, објавила је списак добитника ЕФФЕ етикета за 2017 – 2018. годину. Након детаљне евалуације која је била поверена националним експертима и европском жирију чија је одлука била коначна, 46 фестивала из региона Западног Балкана постало је део велике европске мреже фестивала и носилац ЕФФЕ етикете за квалитет.

Јованка Вишекруна Јанковић, уметнички директор АртЛинк-а, партнер Европске асоцијације фестивал у овом пројекту  саопштила је да је међународни жири, са пуним убеђењем, пружио разноврсним фестивалима прилику да постану део нове фестивалске заједнице и у њој напредују.

Импресиониран посвећеношћу фестивала европском фестивалском покрету, жири ЕФФЕ етикетом за 2017-2018. годину није само одао признање најизузетнијим фестивалима Европе, већ је позвао добитнике да се прикључе заједничком покрету фестивала за мир, солидарност, уметност, уметнике и отворене разговоре.

Међународни жири Европске асоцијације фестивала образложио је којим критеријумима се водио у додели ЕФФЕ етикете за 2017-2018. годину: “Управо неопипљиви део вредности уметности за Европу лежи у њеној етичкој великодушности, а то је оно зашта се залаже ЕФФЕ етикета. Ове године жири је тумачио породицу ЕФФЕ фестивала са инклузивне тачке гледишта, прихватајући њену разноврсност од комерцијалних и туристичких, до уметничких фестивала, преко препознатљивих међународних фестивала, до аматерских блага, водећи се преданошћу фестивала хуманом и инклузивном друштву. Препознајући чињеницу да ће ЕФФЕ етикети бити потребно даље усредсређивање, жири је уверен у заједничке циљеве ЕФФЕ: да пригрли и удахне Европу као идеју заједништва и узајамног разумевања и одговорности према свету.”

Након отвореног позива да се пријаве за ЕФФЕ етикету, на стотине фестивала пријавило се и испунило критеријумиме за добијање етикете.

Примаоци Етикете нуде широк спектар жанрова и активности за своју публику.

Примаоци ЕФФЕ Етикете из Србије су:

 1. АртЛинк Фестивал младих талената
 2. Белграде Designe Week
 3. Guitar Art Фестивал
 4. Cinema city Фестивал
 5. Electe Суботица
 6. Фестивал европског филма Палић
 7. Фестивал Belgrade Saxpirience
 8. Дани оргуља
 9. Green Fest
 10. Међународни фестивал харфе
 11. Међународни позоришни фестивал “СЛАВИЈА”
 12. Радост Европе
 13. Новосадске музичке свечаности – НОМУС
 14. Нушићијада Фестивал
 15. Опероса Фестивал
 16. Међународни Фестивал позоришта за децу Суботица
 17. Суммер3п Палиц Мусиц Фестивал
 18. Интернационални Јazz фестивал Крагујевац
 19. Фестивал “Крокодил”
 20. Фестивал поезије “Тргни се! Позија!”
 21. Позоришни маратон Сомбор
 22. Змајеве дечје игре
 23. Нова фестивал
 24. Фестивал камерних хорова Крагујевац
 25. Гитаријада Зајечар
 26. Међународни фолклорни фестивал ОРФЕО
 27. Фестивал “Бисерна грана”
 28. Фестивал “BABY EXIT”
 29. BELGRADE Irish Festival
 30. ФЕСТар Данцинг Даyс
Подели

Comments are closed.