,,Друга страна свега” финалиста за филмску награду Лукс Европског парламента

0

Три остварења у конкуренцији за филмску награду ЛУКС за 2018. су: Стикс, Друга страна свега и Жена у рату.

Ужи избор за овогодишње издање наргаде Лукс је објављен на конференцији за штампу у Риму 24. јула. Међу финалистима годишње награде Парламента су:

  • Друга страна свега, редитељке Миле Турајлић (Србија, Француска, Катар)
  • Жена у рату, редитеља Бенедикта Ерлингсона (Исланд, Француска, Украјина)
  • Стикс, редитеља Волфганга Фишера (Немачка, Аустрија)

Друга страна свега српске редитељке Миле Турајлић је документарац који се бави историјом целе једне државе и њеног друштва у борби против национализма за демократију. Хроника једне српске породице се у овом филму претвара у критички портрет активисте у временима великих превирања и преиспитује одговорност сваке генерације да се бори за сопствену будућност.

Жена у рату исландског редитеља Бенедикта Ерлингсона је весела, креативна, енергична и феминистичка сага о професорки муичког која има двоструки живот као пасионирана заштитница животне средине. И док планира свој најсмелији подухват, открива да је њен захтев за усвајање прихваћен те да је мала девојчица чека у Украјини.

Стикс аустријског редитеља Волфганга Фишера на први поглед делује као документарац, али је заправо мајсторски компонована алегорија поларизованог света у ком живимо и наше амбивалентности према избегличкој кризи. Протагонисткиња плови на свој одмор из снова, сама на јахти преко Атлантика, али наилази на брод у очајном стању који је пун људи којима очајнички треба помоћ. Обалска стража је путем радија саветује да настави својим путем јер нема одговарајућу опрему, али се то коси са њеним осећајем друштвене одговорности. Да ли ће наставити да слободно плови док се остали даве?

Европски филмови у европским биоскопима

Ови филмови ће бити приказани у одабраним биоскопима широм Европе у наредних пар недеља, али највише шанси да их погледате ћете имати на Лукс филмским данима ове јесени. Захваљујући подршци Европског парламента, ова три филма ће бити титлована на 24 званична језика ЕУ и приказана у низу градова широм Европе као и на неколико фестивала.

Посланици ће гласати и објавити одлуку о победнику 14. новембра на пленарном заседању у Стазбуру у присуству редитељâ и редитељке.

Подели

Comments are closed.