Дугорочни буџет ЕУ за период након 2020.

0

Уочи неформалног састанка лидера који се одржава 23. фебруара, Европска комисија данас представља различите опције и њихове финансијске последице за нов и модеран дугорочни буџет ЕУ који ће допринети ефикасној реализацији приоритета након 2020.

Приликом разговора о нивоу амбиције деловања ЕУ у областима попут заштите спољних граница, подршке истинској европској одбрамбеној унији, подстицања дигиталне трансформације Европе или повећања ефикасности кохезионе и пољопривредне политике ЕУ, важно је да лидери утврде како би се њихови поступци одразили на финансирање на нивоу ЕУ.

То је управо оно што Комисија жели да постигне данашњим доприносом – да опише финансијски утицај различитих могућих политичких избора. Циљ доприноса је да усмере пажњу, стимулишу расправу и да послуже као солидна чињенична основа за доношење важних одлука.

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је изјавио: „Буџети нису књиговодство. За буџет су важни приоритети и циљеви. Они нашу будућност претварају у бројке. Зато хајде да се прво договоримо какву Европу желимо, а затим да државе чланице своје амбиције подупру одговарајућим финансијским средствима. Иако сви морамо да схватимо да се расправа која следи не може одвијати по уобичајеном сценарију, ја чврсто верујем да можемо да решимо нерешиво и договоримо буџет захваљујући ком ће сви бити нето добитници.”

Осим тога, Европска комисија представља опције за модернизацију буџета ЕУ, рецимо могућим јачањем везе између финансирања буџета и поштовања основних вредности ЕУ. Комисија даље представља могућности за јачање везе – која се често назива условом – између циљева буџета ЕУ и начина на који се он финансира. Коначно, брз политички договор о новом, модернијем буџету ће бити пресудан како би се показало да је Унија спремна да реализује политичку агенду из Братиславе и Рима.

Комесар за буџет и људске ресурсе Гинтер Х. Етингер је изјавио: „Не смемо да поновимо несрећно искуство из 2013. када је буџет усвојен са великим закашњењем. Када би се такво закашњење поновило, више од 100.000 пројеката који се финансирају средствима ЕУ – у кључним областима као што су подршка привреди, енергетска ефикасност, здравствена нега, образовање и социјална инклузија – не би почело на време, а на стотине хиљада младих не би могло да користи програм Еразмус+ 2021.”

Европска комисија ће званични предлог за наредни дугорочни буџет ЕУ за период након 2020. поднети почетком маја 2018. У међувремену, Комисија наставља да слуша мишљења свих заинтересованих страна о приоритетима ЕУ, између осталог путем јавних расправа које су покренуте у јануару 2018. Више информација пронађите у саопштењу за медије, као и у низу детаљних информативних листова.

Подели

Comments are closed.