Европа која штити – Комисија се залаже за остваривање безбедносних приоритета

0

Европска комисија је известила о напретку у успостављању делотворне и истинске безбедносне уније и позвала Европски парламент и Савет да што пре приведу крају рад на приоритетним иницијативама повезаним са безбедношћу.

Надовезујући се на позитивне закључке лидера ЕУ на неформалном састанку у Салцбургу, Комисија у данашњем извештају представља иницијативе у области безбедности које су пресудне за коначно успостављање безбедносне уније до избора за Европски парламент у мају 2019. Извештај ће истовремено бити својеврсни допринос разговору о унутрашњој безбедности на састанку Европског савета 18. и 19. октобра.

Комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је изјавио: „Безбедност наших грађана јесте и требало би да остане свакодневни приоритет за ЕУ. Јачање спољних граница, унапређена размена информација и заштита грађана на интернету као и ван њега – немамо времена за губљење у изградњи истинске и делотворне безбедносне уније у Европи.“

Комесар надлежан за безбедносну унију Џулиан Кинг каже: „Од хемијског оружја на нашим улицама, до сајбер напада који имају подршку влада, Европа се суочава са све озбиљнијим претњама, а Европљани од нас очекују да реагујемо. Време је да удвостручимо напоре како бисмо коначно успоставили безбедносну унију. У борби против организованог криминала, тероризма, сајбер претњи и претњи које су потпомогнуте сајбер технологијом, где се стварни и виртуелни свет преплићу, бићемо успешнији ако удружимо напоре. Времена понестаје: институције ЕУ и наше државе чланице морају да преузму одговорност за постизање резултата у овој кључној области.”

Подели

Comments are closed.