Европска агенда о миграцијама: Добар напредак у управљању мигрантским токовима треба да буде подржан

0

У четири извештаја о напретку који су данас усвојени, Комисија позива све стране да подрже и још више убрзају добар напредак забележен у управљању нерегуларним мигрантским токовима, заштити спољних граница ЕУ и подршци земљама чланицама на првој линији које су под највећим притиском.
До сада је 27,695 особа пребачено кроз ЕУ механизам за релокацију, који добро функционише и даје резултате. Кључно је да земље чланице преселе све одговарајуће кандидате из Италије и Грчке што је брже могуће. Договор ЕУ-Турска и даље обезбеђује конзистентно мањи број нерегуларних долазака у Грчку, а омогућио је и да скоро 10,000 Сиријаца буде смештено унутар ЕУ. Током летњих месеци, нерегуларни преласци и број смртних случајева у централном Средоземљу значајно су опали, осликавајући тако координиране напоре ЕУ, а посебно Италије. Средства и алатке Европске граничне и обалске страже сада функционишу, али је потребно више напора држава чланица да искористе пуну предност проширеног мандата Агенције када се ради о поврацима.
Први потпредседник Европске Комисије Франс Тимерманс је изјавио: “Сви актери ЕУ су заједно вредно радили на управљању мигрантских токова, на заштити наших спољних граница и подршци земљама чланицама на првој линији. На правом смо путу и резултати се могу видети на терену. Међутим, изазови и ризични фактори миграција и даље остају. Зато морамо да наставимо да побољшавамо наш рад на спасавању живота, успостављању безбедних и законских путева за оне који заслужују заштиту и повратку оних који немају право да остану.”
Комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство је изјавио: “Када Европа заједно делује у духу одговорности и соидарности, постижемо напредак и конкретне резултате, и унутар и ван ЕУ. Данас то можемо јасно да видимо –нерегуларни токови су смањени, а законско пресељење избеглица повећано, операционализација на терену заједничке Европске граничне и обалске страже делује, а покренуте су заједнчке акције као подршка Италији и дуж руте централног Средоземља. Такође видимо и солидарност унутар ЕУ: програм релокације доноси резултате и скоро сви регистровани кандидати су пребачени из Грчке и Италије. Овај успех мора да буде подржан на свим фронтовима.”

Овде су доступни подаци о relokaciji i preseljenju, Evropskoj graničnoj i obalskoj straži i Partnerski okvir o migraciji

 

Подели

Comments are closed.