Европска комисија позвала све заинтересоване да се укључе у израду медијске стратегије

0

Председница Владе Србије Ана Брнабић обећала је представницима новинарских удружења да ће, након јавне расправе и усвајања примедби, бити у могућности да виде финални нацрт Медијске стратегије пре него што о том документу буде одлучивала Влада Србије.

На отварању дебате о медијској стратегији у Београду, Брнабић је оценила да је у процесу израде тог документа неопходан дијалог и изградња поверења између власти и новинарских удружења. “Без тог каквог таквог поверења, ми нећемо моћи да идемо даље”, рекла је Брнабић.

Она очекује да ће Радна група у некој форми наставити да ради како би Медијска стратегија била примењена. Уставни амандмани и медијске слободе су од пар екселанс друштвене важности и зато је моје присуство неопходно како бих указала свима колико су те две теме важне за напредак нашег друштва, оценила је Брнабић.

Норчич Штамцар: Слободни медији доприносе развоју демократије

Заменица амбасадора Европске уније Матеја Норчич Штамцар је напоменула да је Европска комисија позвала Србију да се све заинтересоване стране укључе у израду медијске стратегије.

“Ово је позитиван пример инклузивности који треба следити и у другим областима”, рекла је Норчич Штамцар. Потребно је, сугерисала је она, “створити боље окружење за рад новинара и да је задовољна што је у нацрту Медијске стратегије посебна пажња посвећена безбедности новинара. Европска комисија ће наставити да пажљиво прати усвајање документа и његову примену”, најавила је Норчич Штамцар, наглашавајући да слободни медији доприносе развоју демократије.

Заменик шефа Мисије ОЕБС Џозеф Мелот оценио је да нацрт Медијске стратегије нуди конкретна решења за проблеме у медијском сектору и да је ОЕБС поносан што је подржао израду тог документа.

“Крајњи циљ је да Србија преузме одговорност у погледу слободе медија, етике и прихватању критиèког и аналитичког извештавања о релевантним друштвеним питањима”, нагласио је Малот.

“Надамо се да ће завршни документ остати у највеæој мери веран садашњем нацрту. Стратегију треба користити као средство рада за стварања здравог медијског окружења”, рекао је Малот.

Он је истакао да је слобода медија предуслов за демократију, а као важан предуслов медијских слобода је навео безбедност новинара.

“Напади на новинаре у Србији завређују појачану пажњу. У свеобухватном нацрту Медијске стратегије установљавају се решења за јачање владавине права”, уверен је Малот.

Председник Радне групе Дејан Стојановић верује да је Радна група дала све од себе и направила добар документ који ће помоæи у промоцији медијских слобода у Србији. Након уводни обраћања премијерке и заменика амбасадора ЕУ и ОЕБС настављена је јавна дебата о нацрту Медијске стратегије. Дебате су до сада одржане у Новом Саду, Нишу и Чачку.

Подели

Comments are closed.