Европска унија донирала Србији око 60 милиона евра у домену социјалне инклузије

0

Центар „Живети усправно“ који пружа подршку особама са инвалидитетом обележио је 15 година рада донаторским скупом у Културном центру Новог Сада, коме је присуствовао и Николас Бизел из Делегације ЕУ у Србији,.

„Европска унија донирала је око 60 милиона евра Србији, за промоцију социјалне инклузије, која се односи на рањиве групе становништва међу којима су мањинске групе, Роми и особе с инвалидитетом. Морамо радити заједно на стварању могућности за запослење и образовање особа с инвалидитетом, као и на унапређењу њихове здравствене заштите“, рекао је Бизел.

Рад Центра „Живети усправно“ помаже Европска комисија кроз пројекат Техничке помоћи организацијама цивилног друштва – ТАЦСО, а прикупљена средства са овог донаторског скупа биће усмерена на покривање трошкова услуге персоналне асистенције.

На скупу је било речи о самосталном животу особа с инвалидитетом, а присутни су имали прилику да погледају и француски играни филм „Недодирљиви“ који приказује сврху услуге персоналне асистенције особама са инвалидитетом. Организована је и изложба која прати историјат покрета за самостални живот, као и књига „Изборити се за живот: животна прича Гордане Рајков”, чији је аутор председница Центра Милица Ружичић Новковић.

Она је обајснила да Центар годинама ради на организацији услуге персоналног асистента, за који имају и лиценцу, а кроз изложбу је приказан настанак ове идеје, која је предуслов за самостални живот особа с инвалидитетом.

„Да би сви којима је асистенција потребна могли да је користе, потребно нам је 21 милион динара годишње како бисмо могли да исплаћујемо плате од 25.000 динара, односно 24 милиона за плату од 30.000 динара. У плату су урачунати трошкови рада асистената и путни трошкови. Циљ скупа је да донатори, који су до сада финансирали рад Центра, препознају важност ове услуге а, с друге стране, да Град Нови Сад, који треба да измени одлуку о социјалној заштити, то и уради јер смо опет дошли у ситуацију да нам ове године, у односу на тренутни број корисника, фали два милиона динара“,  рекла је Ружичић.

Поред овог сервиса, Центар има и искуствено саветовалиште, које је до сада користило 300 људи, а за 15 година рада Центар је објавио 17 издања и истраживања која се баве особама с инвалидитетом.

Подели

Comments are closed.