Европска унија највећи донатор у санирању последица поплава у Обреновцу

0

Европска унија је за санирање последица поплава у Обреновцу, кроз претприступне фондове ИПА 2012, ИПА 2014 и Фонд солидарности, определила око 11.1 милиона евра што је чини и највећим донатором овога града након поплава 2014. године, речено је на представљању резултата пројеката спроведених у овиру поменитих фондова.

“На сваком кораку можемо видети велику помоћ коју нам је Европска унија пружила, а што је резултат синергије рада свих нивоа власти, Канцеларије за управљање јавним улагањма, донатора и организација. Након поплава плашили смо се да ће у Обреновцу остати само празне куће, али нам је изузетно драго што смо успели, захваљујући донаторима, да оживимо, па чак и модернизујемо наш град” рекао је Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац.

Кроз програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији у Обреновцу је санирана штета на 1,331 стамбених објеката, изграђена и опремљена 41 кућа, помогнуто 371 поплавом погођено предузеће, као и 2,416 пољопривредних газдинстава.

“Захваљујући донацији Европске уније, и преданом раду организација на терену, четири хиљаде грађана општине Обреновац живи у новим или обновљеним домовима, а преко пет хиљада ученика, професора и другог школског особља наставило је да учи и ради у обновљеним школама. Трудили смо се, не само да санирамо штету насталу након поплава, већ и да унапредимо животне услове грађана погођени овом катастрофом” објаснила је Маја Вучковић Крчмар из Делегације Европске уније у Републици Србији.

Европска унија у Обреновцу финансира и пројекте превенције поплава, што укључује рехабилитацију преко 64 километара канала, набавку три нове и обнову шест пумпи, као и обнову шест црпних станица.

“Са сигурношћу могу да кажем, с обзиром на околности, да је овај програм био успешан, на чему треба да се захвалимо, пре свега донатору, али и свим уклјученим организацијама. Сада је наш фокус на превенцији и спровођењу пројеката који ће спречити штету од будућих природних катастрофа, где је за потребе првенције и унапређење система за заштиту обезбеђено 70 милиона евра” навео је Марко Благојевић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији спроводи седам партнерских организација – Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације Hilfe zurSelbsthilfe . V (Help), Arbeiterr-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB), Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска развојна агенција (АДА) и Светска банка.

Подели

Comments are closed.