Европска унија обновила 15 школа

0

Европска унија обновила је 15 школа оштећених у поплавама у мају 2014. године, у шта је уложила 1,8 милиона евра из Програма помоћи поплављеним подручјима. Обновљене су основне и средње школе, као и један вртић, у Обреновцу, Свилајнцу, Параћину и Шапцу. Највише школа обновљено је у Обреновцу: три основне и три средње школе, као и једно истурено одељење. У обнову обреновачких школа – радове на чишћењу, грађевинске радове, куповину намештаја и учила – уложено је више од 860.000 евра. Обнова је почела у највише оштећеној Основној школи „Јован Јовановић Змај“, коју похађа око 1.500 ђака, а у којој су били поплављени приземље и све учионице, библиотека, просторије за целодневни боравак деце, кухиња, канцеларије и сала за физичко васпитање.

Photo: The program of assistance to flooded areas

Photo: The program of assistance to flooded areas

Слична оштећења прерпрела су и друге обреновачке школе: ОШ „Посавски партизани“ чија је обнова трајала седам месеци и Основна школа „Јефимија“, у чијој су обнови, завршеној већ у октобру 2014, осим ЕУ учествовали и други донатори. У насељу Пољане приводи се крају изградња одељења Основне школе „Дражевац“, за 30 ђака. У средњој Пољопривредно-хемијској школи обновљено је приземље, односно пет кабинета за стручне предмете и сала за физичко васпитање. Обновљене су и Техничка школа и Гимназија, за коју је најпре израђена геомеханичка студија због потонућа подне плоче у поплавама. Већина школа била је обновљена већ за прву школску славу након поплава; једино Гимназија у Обреновцу обновљено издање отвара на Светог Саву 2016. године.

И школе у другим градовима оштећене у поплавама школску славу дочекују обновљене. У Шапцу су то три основне школе: ОШ „Стојан Новаковић“, ОШ „Лаза Лазаревић“ и ОШ „Јеврем Обреновић“, чију је обнову ЕУ подржала са више од 50.000 евра, као и средња Стручна хемијска и текстилна школа. У Параћину су реконструисане Технолошка школа, у којој настава није уопште могла да буде држана због великих оштећења, као и Машинско-електротехничка школа. ЕУ је за радове и набавку нових учила у те две школе издвојила 182.000 евра. У Свилајнцу су обновљене Средња школа „Свилајнац“ (обухвата Гимназију и Техничку школу), као и истоимена Пољопривредна школа, али и вртић „Дечја радост“, уз сарадњу ЕУ са другим донаторима и партнерима.

Укупно 13.136 деце, ученика и професора у та четири града сада има боље услове за рад.

Осим обнове школа, кроз Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима који је финансиран са 30 милона евра обезбеђених из ИПА претприступних фондова изграђена је 161 кућа, обновљено је 888 оштећених домаћинстава, помоћ је добило 23.816 пољопривредника и 545 предузетника и малих предузећа, обновљен је систем за водоснабдевање Трстеника и реконструисано 12 километара пута Коренита-Крупањ.

Photo: The program of assistance to flooded areas

Photo: The program of assistance to flooded areas

Од 2003. године, ЕУ је Србији за реформу сектора образовања на свим нивоима донирала 74 милиона евра.

Текст је објављен у дневном листу Данас

Подели

Comments are closed.