Европска унија помаже заштиту од поплава у Обреновцу

0

Радови на чишћењу дренажних канала почели су данас у Обреновцу у оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији. У циљу јачања превентивних механизама и унапређења система заштите од поплава, Европска унија издвојила је 441.500 евра за чишћење 64 километара канала у Обреновцу и Сурчину.

„Ови канали очишћени су последњи пут током осамдесетих година, а то довољно показује колико мало смо се старали о превенцији што је допринело поплавама. Европска унија била је од првог дана уз нас и пружила велику помоћ, а сад је са нам и током спровођења пројеката који ће спречити штету од елементарних непогода“, рекао је директор Канцеларије Владе Србије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић.

„Европска унија сада у Обреновцу финансира пројекте превенције поплава, који ће обезбедити већу сигурност свих грађана. Радовима на чишћењу канала отпочињемо веома важну фазу превенције да бисмо смањили ризик од сличних катастрофа у будућности. У децембру је завршена поправка шест пумпи у Обреновцу, коју је финансирала ЕУ, а очекује нас набавка три нове пумпе и обнова шест црпних станица“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт.

Током обиласка локације код реконструисаног корита Баричке реке, које је Европске уније финансирала са 262.000 евра из Фонда солидарности, указано је на неопходност смањења ризика од поплава и јачање инфраструктурне отпорности локалних самоуправа.

„Бићемо партнери Европској унији у овој фази превенције поплава, јер то је од велике важности и за општину, али и за целу земљу. Европска унија до сада упутила је огромну помоћ Обреновцу, а тога треба да буду свесни сви грађани“, рекао је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Амбасадор ЕУ посетио је породицу Крупљанин која је обновила пољопривредну производњу захваљујући донацији седам јагњади коју су добили преко Програма помоћи Европске уније. Давенпорт је обишао и предузеће „Стелит 90“ и школу страних језика „Моја школа“ који су уз подршку Европске уније поново покренули пословање, након велике претрпљене штете током поплава у мају 2014. Европска унија издвојила је 10.300 евра за набавку две машине за „Стелит 90“, док се помоћ школи страних језика састојала од набавке наставних средстава укупне вредности 5.000 евра.

„Посебан утисак на мене оставила је породица Крупљанин која је пре две године добила седам јагњади, која су данас стасла у овце које ће дати потомство, а то је прави пример обновљеног циклуса живота који се види у целом Обреновцу“, рекао је амбасадор Давенпорт.

Током обиласка локације код реконструисаног корита Баричке реке, које је Европске уније финансирала са 262.000 евра из Фонда солидарности, указано је на неопходност смањења ризика од поплава и јачање инфраструктурне отпорности локалних самоуправа.

Европска унија издвојила је око 11,1 милион евра кроз претприступне фондове ИПА 2012, ИПА 2014 и Фонд солидарности за санирање последица поплава у Обреновцу и јачање система заштите од поплава.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији спроводи седам партнерских организација – Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације Хилфе зур Селбстхилфе е.В (Хелп), Арбеитер-Самаритер-Бунд Деутсцхланд е.В (АСБ) и Дански савет за избеглице (ДРЦ), Аустријска развојна агенција (АДА) и Светска банка.

Подели

Comments are closed.