Европске престонице културе 2019: Пловдив и Матера

0

Пловдив у Бугарској и Матера у Италији 1. јануара 2019. преузимају титулу европских престоница културе на годину дана.

Културни програми Пловдива и Матере одражавају визију будућности ових градова и Европе, истовремено одајући почаст изванредним вековним баштинама тих градова. Иницијатива европских престоница културе ствара заједништво и истиче улогу културе у изградњи европског идентитета. Оба града ће допринети трајности успеха прошлогодишње европске године културног наслеђа, која је показала како култура мења наше градове и регије набоље. Пловдиву и Матери желим пуно успеха у наредној години, рекао је европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачић.

Пловдив је први бугарски град ком је додељена титула европске престонице културе. Програм ће, под слоганом „Заједно”, током 2019. целом региону отворити нове прилике и истаћи град на међународној сцени. Биће организовано више од 300 пројеката, који ће се изводити не само у Пловдиву него и у јужној централној регији Бугарске и у Варни, Софији и Великом Тарнову. Међу тим пројектима су фестивали и активности локалних заједница, који су организовани око тема карактеристичних за Пловдив, његову историјску и културну баштину и будућност. Посетиоци ће имати прилику да учествују у многобројним активностима, од упознавања с ћирилицом и различитих изложби до позоришних представа постављених у сарадњи са западнобалканским, ромским и турским заједницама. Поводом отварања, од 11. до 13. јануара, одржаће се бројна догађања, нека од њих и на отвореном. Увече 12. јануара одржаче се музички и плесни наступи и светлосни перформанс.

Свечаном отварању 12. јануара присуствоваће комесарка за дигитално друштво и економију Марија Габриел.

Под слоганом „Отворена будућност” програм Матере фокусира се на социјалну и културну инклузију и иновативност кроз сарадњу. Најважнији догађаји су „Арс еџцаванди”, савремени поглед на историју и културу поџемне архитектуре, „Нови поглед на ренесансу”, путовање кроз уметничку прошлост Базиликате и Апулије, и „Поезија примарних бројева”, изложба о централној улози математике у раду уметника кроз историју. У сарадњи с позориштем Сан Царло у Матери ће се одржати прво извођење опере Цаваллериа Рустицана на отвореном, а у сарадњи с локалним креативним заједницама и европским партнерима припрема се још 27 пројеката. На прослави поводом отварања, која ће се одржати 19. и 20. јануара, окупиће се 2000 музичара из селâ Базиликате и других делова Европе. Комесар Тибор Наврачич ће присуствовати свечаном отварању 19. јануара.

Подели

Comments are closed.