Европски водич за фестивале

0

Нови интернет претраживач www.festivalfinder.eu који је представљен у ЕУ инфо центру Београду, намењен је публици заинтересованој да открије све уметничке фестивале – од музике, позоришта, уличне уметности плеса и литературе широм Европе, а биће водич и за фестивалске менаџере, уметнике, новинаре, блогере, градске урбанисте и остале из европског културног простора.

Пројекат Европа за фестивале – фестивали за Европу (ЕФФЕ) представио је тај претраживач, а Европска асоцијација фестивала (ЕФА) позива европске фестивале да се пријаве за ЕФФЕ етикету квалитета за изузетне уметничке фестивале за 2019/2020. годину.

Помоћу новог интернет претраживача за фестивале, ЕФА у сарадњи са ЕФФЕ партнерима и Европском комисијом повезује европске фестивале и представља их широкој публици, речено је на презентацији у ЕУ Инфо центру у организацији ЕФА и АртЛинка, ЕФФЕ хаба за Западни Балкан.

Генерална секретарка Европске асоцијације фестивала Кетрин Девентер рекла је да је покретачка идеја моћ колектива људи и повезивања у оном што могу заједно, у креирању културе и уметности.

“Сваки дијалог је допринос томе, нарочито у сфери фестивала”, рекла је она.

Пол Анри Пресе из Делегације ЕУ у Србији изјавио је да је ЕУ највећи донатор у Србији, како у многим областима, тако и култури, кроз порграме као што је креативна Европа и подсетио на многе пројекте ЕУ у Србији на пољу културе у прошлој години која је била посвећена посвећеној културном наслеђу.

Према његовим речима, “ЕУ, под слоганом уједињени у различитостима, подржава фестивале као значајан допринос повезивању и активизму људи”.

Добитници ЕФФЕ етикета и награде имају повећану видљивост, нове могућности за умрежавање и шире учешће у фестивалској заједници.

Подели

Comments are closed.