„Европски дан“ у Краљеву

0

Током боравка у Краљеву шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт доделио је грантове представницима градова у Србији који учествују у пројекту “Европска подршка инклузивном друштву” вредан 4,3 милиона евра. Такође, амбасадор Давенпорт је градоначелнику Томиславу Илићу предао техничку документацију за пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву, чију је израду ЕУ финансирала са 1,25 милиона евра.

На крају посете Краљеву Давенпорт је обишао Ветеринарско специјалистички институт Краљево чију је модернизацију ЕУ подржала донацијом опреме, као и новоизграђени мост на реци Лопатници у оближњем селу Богутовац. Европска унија уложила је 2,4 милиона евра у обнову последица поплава у Краљеву.

Давенпорт: Солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ

Краљево је данас имало свој “европски дан”, рекао је данас шеф делегације Европске уније ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, где је са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином доделио 28 грантова институцијама социјалне заштите и удружењима из 36 општина у вредности од 4,3 милиона евра.

“Данас смо започели врло битне пројекте са организацијама широм Србије и један велики пројекат за Краљево који се налази на владиној листи приортетних инфрастуктурних пројеката”, истакао је Давенпорт.

Бесповратна средства додељена су у оквиру пројекта Европска подршка инклузивном друштву који финансира ЕУ, а Краљево је добило грант од 182.600 евра за пројекте заштите животне средине и оснаживање ромске заједнице, који ће реализовати током ове и наредне године у сарадњи са Данским саветом за избеглице.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Амбасадор Девенпорт је поручио да је социјално укључивање и солидарност са осетљивим групама једна од основних вредности ЕУ које је Србија усвојила. Додао је да ће многи пројекти ЕУ бити посвећени образовању Рома и оснаживању младих Ромкиња, тако што ће “креирати нова радна места”.

“Дански савет у Краљеву ће у наредне две године радити на запошљавању младих Рома и Ромкиња, што и јесте разлог због којег смо одлучили да ову церемонију одржимо у вашем граду”, рекао је Девенпорт и нагласио да је важно да се поштују људска и мањинска права.

“У ширем оквиру поштовање мањинских и људских права је део свих европских политика, важан је део европских интеграција, као и преговора Србије са ЕУ. У вези са тим подсећам да су односи Србије и ЕУ ушли у нову фазу отварања првих поглавља у преговорима”, казао је Девенпорт и додао да Србији жели да убрзаним темпом иде ка чланству у Европској унији.

Амбасадор ЕУ је рекао да “годинама” са Владом Србије ради на побољшању положаја осетљивих група и да су постигнути “важни резултати”, али да очекује брзо усвајање стратегије и пратећег плана за побољшање положаја Рома и Ромкиња од 2016. године.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да се у години штедње не штеди једино на социјалној заштити, и да 710.000 корисника разних видова давања не морају да се брину ни за једно своје право.

“Давања од 101 милијарде динара биће потрошена тачно у дан,а нека од давања ће након избора бити и повећана”, обећао је Вулин.

Градоначелник Краљева Томислав Илић навео је да у Краљеву живи око 2.000 Рома и да је због тога град у сарадњи са Данским саветом израдио пројекат с циљем пружања подршке најугроженијим групама кроз пословно саветовање и стручне обуке.

Капитални инфраструктурни пројекти уз подршку ЕУ

Амбадасор ЕУ Давенпорт је градоначелнику Томиславу Илићу предао и техничку документацију за пројекат изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и канализационе мреже у Краљеву.

Израду документације за пројекат вредан око 17 милиона евра финасирала је ЕУ са милион и 250 хиљада евра. Део средстава треба да обезбеди град, а остатак, надају се у локалној самоуправи, из предприступних фондова Европске уније у 2017. години.

Давенпорт је објаснио да добијање средстава зависи од добре припреме пројектне документације, јер је иницијатива ЕУ у целом региону да буду реализовани најбитнији капитални инфраструктурни пројекти.

“Зато је ова фаза кључна и за реализацију сличних пројеката, морамо да будемо амбициозни”, поручио је Давенпорт.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт је заједно са министарком пољопривреде и заштитеом животне средине Снежаном Бошковић Богосављевић посетио Ветеринарско специјалистички институт у Краљеву.

“Делегација ЕУ годинама има одличну сарадњу са ветеринарским инстититима у Србији, овај у Краљеву је током неколико година добио 300.000 евра, а за читаву област ЕУ је претходних 10 година издвојила око 25 милиона евра”,подсетио је Давенпорт.

Он је додао да ће таква пракса бити настављена, јер се ради о области битној за пољопривреду и економију и поглавље 12 преговора са ЕУ.

Благојевић: У Србији се зида 41 мост захваљујући донацији ЕУ

У друштву Марка Благојевића, директора Канцеларије за управљање јавним улагањима, Давенпорт је обишао и локацију у Богутовцу где је изграђен мост дужине 28 метара на реци Лопатници чија изградња је са 71.000 евра финансирана из програма помоћи Европске Уније за поплављена подручја.

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

Foto: UNOPS‎ / Stefan Stojanovic

“Овај мост неће зарадити насловне стране новина, али има животни значај за сваку од 150 породица које зависе од њега”, истакао је Благојевић и додао да се у Србији зида укупно 41 мост захваљући донацији ЕУ.

Подели

Comments are closed.