Европски парламентарци расправљају о напретку Србије у евроинтеграцијама

0

Током расправе у Европском парламенту о извештају о напретку Србије ка чланству у Европској унији поздрављен је напредак у економији, али је изражена забринутост због стања у области слободе говора и медија. Известилац за Србију Дејвид Мекалистер рекао је да се нада да ће у децембру бити отворена бар три поглавља у преговорима и позвао Приштину да одустане од одлуке о повећању такси.

“Напредак у поглављима 23 и 24 је кључан за напредак ка ЕУ. Независност правосуђа мора да буде потврђена у пракси, а велика препрека за цео Балкан је борба против корупције”, рекао је Мекалистер.

У делу извештаја који се односи на нормализацију односа са Приштином, парламентарци су поздравили напоре Београда и истакли да “сваки договор о том питању може бити прихватљив једино ако се о њему договоре обе стране”. Сагласни су о томе да Приштина мора да одустане од такси.

“Повећавање такси на 100 одсто крши ЦЕФТА уговор и ССП Косова са ЕУ. Позивам Владу у Приштини да одмах повуче ту одлуку”, рекао је Мекалистер.

“Обе стране морају да наставе дијалог. Нема алтернативе. Нико не може у ЕУ ако не реши билатералне проблеме. За Србију значи да мора да дође до правно-обавезујућег споразума са Приштином, пре него што уђе у Унију”, рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Европски парламентарци истакли су забринутост због стања у области слободе говора и медија.

Подели

Comments are closed.