Европски парламент подржао укидање виза за грађане Косова*

0

Парламент је потврдио мандат за отварање преговора са Саветом о предлогу за укидање виза за грађане Косова.

Одлука Одбора за грађанске слободе да отвори преговоре са министрима ЕУ је подржана са 420 гласова за, 186 против и 22 суздржана.

Предлог за укидање виза за грађане Косова је већ добио подршку Одбора за грађанске слободе Европског парламента у септембру 2016. након чега се чекало на испуњење преосталих мерила, пре свега ратификације споразума о граници са Црном Гором.

То је био један од 95 критеријума утврђених током дијалога за визну либерализацију који је отворен 2012. Европска комисија је прошлог месеца потврдила да је Косово испунило све захтеве те да је “остварило одрживе резултате у борби против организованог криминала и корупције”.

Скупштина Косова је ратификовала споразум о демаркацији границе са Црном Гором 21. марта 2018.

Након укидања виза за грађане Бивше југословенске Републике Македоније, Црне Горе и Србије 2009, те Албаније и Босне и Херцеговине 2010, Косово је остало изоловано као једина балканска земља чијим грађанима је потребна виза за путовање у ЕУ.

Наредни кораци

Преговори са Саветом би могли да почну када министри договоре општи приступ предлогу за укидање виза. Уколико козаконодавци постигну договор, грађани Косова би могли да улазе у ЕУ и тамо проведу до 90 дана у периоду од 180 дана, под условом да имају биометријски пасош, у пословне и туристичке сврхе те како би обављали породичне посете.

Укидање виза за грађане Косова би било примењено на све државе ЕУ, осим Уједињеног Краљевства и Ирске, као и на четири треће земље које су део Шенгена (Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарска).

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.