Европски савет одобрио одлагање Брегзита до краја октобра

0

Европски савет одлучио је синоћ да одобри захтев Велике Британије да се излазак те земље из Европске уније одложи до 31. октобра. Одлука долази након немогућности британске премијерке Терезе Меј да добије одобрење парламента за споразум са Бриселом, који је усаглашен крајем прошле године.

Председник Европског савета Доналд Туск нагласио је да одлука донета како би британски политички врх добио више времена да одлучи какве економске односи жели у будућности да има са Унијом.

„Оваква одлука значи додатних шест месеци за Уједињено Краљевство. Током тог периода, развој догађаја ће бити потпуно у њиховим рукама. Могу да одобре Споразум о изласку, и у том случају, продужење ће се прекинути. Могу и да потпуно промене своју стратегију у процесу Брегзита. То би могло да доведе до промена у политичкој изјави о изласку, али не и у Споразуму. До краја наведеног периода, Британија ће имати могућност да потпуно повуче одлуку по члану 50 и прекине комплетан излазак“, нагласио је Туск.

Обраћање је закључио апелом Великој Британији: Ово продужење је флесксибилно, немојте да узалуд потрошите добијено време.

У саопштењу након састанка, Европски савет је посебно истакао да продужетак рока не сме угрозити редовно функционисање Уније и њених институција, па ће Велика Британија бити обавезна да одржи изборе за Европски парламент ако до 23. маја не усвоји договор о изласку. Ако се то не догоди, Европски савет најављује да ће излазак ВБ постати званичан 1. јуна.

Подели

Comments are closed.