Економско оснаживање жена у Србији

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици је изјавио да Србија поново преузима улогу лидера у региону чему у прилог говори и 16 уговора за спровођење првих пројеката у области економског оснаживања жена у вредности од 30 милиона динара који се финансирају из програма ИПА 2016, а чија је укупна вредност два милиона евра.

„Захваљујући овим уговорима, 2.000 жена ће завршити специјалну обуку за развој пословних прилика у пољопривреди, у области пласирања пољопривредних производа на тржиште“, изјавио је Фабрици након што је заједно са министром Јадранком Јоксимовић уручио уговоре представницима цивилног друштва и општина Алексинац, Књажевац, Крушевац, Шабац, Темерин, Тутин, Ужице и Житиште. Према његовима речима, уговори су део споразума који је 8. марта постигнут са министрима Јадранком Јоксимовић и Зораном Михајловић.

„Ово је први пројекат који се на овај начин спроводи у региону, што показује да Србија поново преузима улогу лидера у овом делу Европе. Многе земље прате овај пројекат и настоје да покрену сличне“, рекао је Фабрици.

„Нема једнакости без економског оснаживања и развоја. Зато је циљ овог пројекта да подучи жене специфичним пословним вештинама“, истакао је Фабрици.

Он је додао да инкорпорирањем родне равноправности у све пројекте који се спроводе у оквиру програма ИПА координира министар Јадранка Јоксимовић, истичући значај директне сарадње са невладиним организацијама.

Помоћник министра Вељко Ковачевић је рекао да родна равноправност заузима важно место у агенди Владе Србије, која је препозната од стране Европске комисије, а чији је циљ економско оснаживање жена и њихово запошљавање уз помоћ фондова ИПА.

Подели

Comments are closed.