Еразмус – Шанса коjа сe нe смe пропустити

0

Скоро 5.000 студената основних и мастер студија, доктораната и универзитетских наставника уз Србије учествовало је у програмима размене и усавршавања у оквиру ЕУ програма Еразмус+.

Некада познат као Еразмус Мундус, тај програм који подржава пројекте, партнерства и размене у области образовања, обука, младих и спорта је један од најпопуларнијих и најуспешнијих програма Европске уније: за његових 30 година постојања, чак 9 милиона људи учествовало је у програму. „Генерација Еразмус“ данас броји милион: незванични подаци говоре да је чак милион беба рођено у везама родитеља који су учествовали у Еразмусу!

Програм, који је 1987. успостављен као скроман програм мобилности за студенте и у ком је прве године учествовало само 3.200 студената, до данас се развио у водећи програм у ком годишње учествује безмало 300.000 студената. Програм је проширен и отвара прилике за студирање и студентску/приправничку праксу студентима и ученицима стручних школа, размену младих, волонтирање и размену особља у свим областима образовања, обуке, младих и спорта.

Програм је отворен за све земље чланице Европске уније и кандидате за чланство.

Србија има добре резултате у програму, посебно у делу који се односио на омладинске пројекте (некадашњи програм Млади у акцији), али и у програмима Еразмус Мундус и Темпус, који су били “претходници”Еразмус+ програма. Скоро 5.000 стипендија додељено је кроз ове програме ЕУ за студенте, постдипломце и високошколско особље у Србији; око 2.000 запослених у високошколским институцијама учествовало је у 218 пројеката Темпус и Еразмус+ програма. Од 2014.године српским факултетима су за пројекте додељена средства у износу од преко 20 милиона евра.

„Тих годину дана у Генту је стварно било једно невероватно искуство, не само што се тиче факултета, већ и животно искуство“, почиње своју Еразмус причу Стефан Убипариповић из Београда.

Стефан је завршио Факултет политичких наука Универзитета у Београду, смер међународна политика/Европске интеграције. На размени преко Еразмус Мундус стипендије боравио је на Универзитету у Генту у Белгији током академске 2014/2015.  Наставак приче можете погледати у видео прилогу и на YоuTube каналу ЕУ инфо центра.

Подели

Comments are closed.