Ерасмус+ пружа нове прилике

0

Програм Ерасмус+ је у Србији најпознатији као програм у оквиру којег млади из Србије могу да студирају у земљама Европске уније и у свету, али он нуди и бројне друге могућности за сарадњу појединцима, организацијама и образовним установама, закључено је на данашњем панелу у просторијама Делегације Европске уније у Србији (ЕУД). Тренутно су отворени позиви за одређене поткомпоненте Програма, а наредни циклус (за 2020. годину) очекује се у октобру 2019. године.

Србија је у фебруару 2019. године постала пуноправна програмска земља у оквиру Програма Ерасмус+. То је највећи програм Европске уније у области образовања, младих и спорта. Великим  делом обухвата размену студената и наставног особља, али ту су и други пројекти у области омладинског организовања,  као и спорта, који је усмерен на развој дуалне каријере спортиста и промоцију спортских вредности. Програмом се подржавају политике Европске уније предвиђене Стратегијом образовања и обуке до 2020. године.

Рокови за пријављивање су обично на почетку године (у фебруару и априлу), а изузетак су делимично позиви у области омладине и спорта који се отварају и у октобру, кажу из Националне агенције за Програм Еразмус+ у Србији. Јуче је организован и инфо дан за спортску компоненту програма, навела је Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус која врши функцију Националне агенције за овај програм.

У току 2018. године одобрено је преко 3,000 појединачних пријава за мобилност, од чега је више од 1,800 младих отишло из Србије на студирање у другим земљама, док је око 1,200 иностраних студената похађало курсеве, обуке или студије у Србији, кажу из Фондације Темпус. Као куриозитет, наводе да Шпанци често долазе на програме Универзитета у Крагујевцу, што показује да Ерасмус+ није везан само за Београд, Нови Сад или Ниш. 111 школа у овом тренутку учествује у различитим пројектима, многе од њих по први пут.

У оквиру Програма Ерасмус+, одржавају се и различите мреже за сарадњу академске заједнице. Платформа е-тwиннинг повезује наставнике из различитих земаља, и на њему се налази преко 3000 наставника из Србије, што позитивно утиче на побољшање компетенција и вештина наставника, и представља прилику за сарадњу, повезивање предмета и увођење пројектне наставе. Мрежа Епале је намењена предавачима који се баве образовањем одраслих, која им омогућује размену искустава. Платформа Еурогуиданце је намењена особама које се баве професионалном оријентацијом и каријерним вођењем.

Програмом Ерасмус+ промовишу се вредности Европске уније, пре свега слобода кретања људи, закључио је шеф другог сектора операција ЕУД Штефен Худолин.

“Честитам Србији на томе што је постала програмска земља, ово је велики корак за Србију. Захваљујући новом статус, отварају се нове прилике за учешће за појединце, организације и установе. Програм Ерасмус+ је успешна прича у Србији,” наводи Худолин.

Ирена Радиновић, пројектна менаџерка за област образовања и младих у Делегацији ЕУ, каже да је финансијском перспективом за период након 2021. године предвиђено удвостручење буџета и броја корисника Програма Ерасмус+, у складу са Стратегијом Европске уније за Западни Балкан, због чега ће бити још више прилика за мобилност и сарадњу.

Подели

Comments are closed.