ЕУтека трибине за младе у Прокупљу и Лебану

0

На Еутека трибинама “Хајде да причамо о Европској унији”  намењеним младима одржаним у четвртак 25. јануара у библиотекама у Прокупљу и Лебану које су чланице ЕУтека мреже  било је речи о Европској унији, ЕУ програмима за младе и наградном конкурсу  за средњошколце”Европски дневник”.

Народна библиотека “Раде Драинац” у Прокупљу је била домаћин прве трибине на којој је Марјан Цветковић, члан Тима Европа, средњошколцима говорио о настанку Европске уније, њеним телима и органима, као и о процесу приступања Србије ЕУ и програмима које ЕУ има за младе.

Милица Шкиљевић из пројекта “Доживи ЕУ” је представила публикацију “Европски дневник” која младим људима на занимљив начин приближава Европску унију. Млади из Прокупља су имали прилику да сазнају и да је у току конкурс “Европски дневник” у оквиру којег се награђују најбољи радови из 6 категорија (ликовни радови, литератни радови, новинарски текстови, фотографије, видео радови и мултимедијални радови). Млади људи из целе Србије могу да шаљу своје индивидуалне или групне радове на овај конкурс све до 10. марта. Аутори најбољих радова ће бити награђени путовањем у земље Европске уније.

На почетку ове трибине учеснике је поздравио директор Народне библиотеке”Раде Драинац” Драган Огњановић, а модератор скупа је био Александар Ђукић, координатор пројекта “ЕУтека – ЕУ у вашој библиотеци”.

Ученици Гимназије Лебане и Средње технничке школе “Вожд Карађорђе”  били су учесници још једне ЕУтека трибине која је истог дана одржана у Лебану.  Михајло Илић, директор Народне библиотеке “Бранко Радичевић”,   је у улози домаћина  на почетку поздравио све учеснике и пожелео им успешан рад.

Разговор о Европској унији који је  са младим људима из овог места на југу Србије водио Марјан Цветковић из Тима Европа је био веома пријатан и занимљив. Они су износили своја виђења Европске уније и говорили о својим искуствима у организовању разних акција у тој средини.  Показали су и велико интересовање за учешће у наградном конкурсу “Европски дневник” који им је представила Милица Шкиљевић из пројекта “Доживи ЕУ”. Модератор ове трибине је такође био Александар Ђукић из пројекта “ЕУтека – ЕУ у вашој библиотеци”

Подели

Comments are closed.