ЕУ изградила станове за 32 обреновачке породице погођене поплавама

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и министарка за европске интеграције у техничкој Влади Србије Јадранка Јоксимовић и званично су обележили усељење 32 социјално угрожене породице погођене поплавама у мају 2014. године у новоизграђену зграду за социјално становање, за коју је Европска унија издвојила 780.000 евра.

Зграда обезбеђује нови дом и квалитетније услове за живот 118 грађанки и грађана Обреновца, међу којима је 26 деце, и грађена је у складу са прописима који регулишу социјално становање. Ове 32 корисничке породице  из угрожених категорија нису имале власништво над домаћинствима која су им уништена у поплавама у мају 2014. године, па нису биле обухваћене ниједним Владиним или другим донаторским програмом. Захваљујући финансијској подршци ЕУ, ове породице више не станују у обреновачким колективним центрима.

Пројекат изградње и опремања ове зграде спроведен је у циљу да породице које су некада живеле у монтажним баракама фирме „Термоелектро“ и старој згради општине Обреновац омогућили адекватни услови живота, након што су претрпеле штету у поплавама 2014. Изградња је трајала од октобра 2015. до јула ове године, а власник зграде је Град Београд, који је обезбедио и плац за градњу.

Давенпорт: Ово је симобол солидарности свих земаља ЕУ са Србијом у обнови након поплава

UNOPS

UNOPS

„Без заједничке координације Делегације ЕУ, Канцеларије за европске интеграције, општине Обреновац, Града Београда и Канцеларије за управљање јавним улагањима, не бисмо остварили овако добар резултат, да за 32 породице омогућимо квалитетне услове за становање. Породице су претрпеле велику штету током поплава, и новоизграђени станови одговарају њиховим потребама. Ово је, уједно, и симбол солидарности свих земаља чланица ЕУ са Србијом у обнови након поплава“, рекао је амбасадор Европске уније у Србији Мајкл Давенпорт.

Давенпорт је рекао да је Европска унија у обнову школа и домаћистава у Обреновцу, као и за помоћ пољопривредницима у тој општини у првој фази уложила скоро четири милиона евра и да наставља да помаже.

Он је напоменуо да ЕУ помаже Србији не само у обнови кућа, саобраћајница и школа оштећених у поплавама већ и да улаже средства у јачање превенције како би се спречиле нове природне катастрофе.

Давенпорт је истакао да су станови за 32 породице изграђени по свим важећим стандардима и да му је драго да ти људи сада имају добре услове за живот.

Јоксимовић: У тренутку поплава ЕУ је третирала Србију као своју чланицу

UNOPS

UNOPS

„Све ове породице живеле су након поплава у веома лошим условима, али сада могу да очекују бољу будућност. У тренутку поплава, ЕУ је третирала Србију као да је земља чланица, и на располагање јој је ставила фондове из којих је финансирана обнова. Средства су трошена са врло конкретном наменом, од које сви грађани Србије имају велику корист“, рекла је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Захваљујући помоћи ЕУ, у сарадњи са Владом Србије и УНОПСом, ове 32 породице започињу ново поглавље живота. Уз помоћ пријатеља, Обреновац сада изгледа много боље него што смо могли да замислимо пре две године. А Обреновац ће први прискочити у помоћ онима који се буду нашли у сличној ситуацији“, рекао је председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић напоменула је да зграда задовољава све стандарде социјалног становања.

Изградња и опремање зграде за социјално становање, спроведена у оквиру пројекта који је реализовала Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), представља завршетак прве фазе помоћи ЕУ у обнови од поплава вредне 30 милиона евра, од чега је четири милиона евра издвојено за изградњу и обнову стамбених јединица, реконструкцију школа, помоћ пољопривреди и подршку малим привредницима у Обреновцу. Додајући да Европска унија остаје уз Обреновац и његове грађане, амбасадор Давенпорт је рекао да је друга фаза европске подршке Републици Србији вредна 62 милиона евра у току, и да је њен фокус на превенцији и заштити од поплава.

UNOPS

UNOPS

Подели

Comments are closed.