ЕУ и Западни Балкан учвршћују сарадњу у области управљања границама, борбе против тероризма и организованог криминала

0

Комесар за миграције, унутрашње послове и грађанство Димитрис Аврамопулос је данас учествовао у форуму министара правде и унутрашњих послова између ЕУ и Западног Балкана у Тирани, где је још једном потврђена снажна сарадња између ЕУ и западнобалканских партнера у области управљања границама, борбе против тероризма и организованог криминала.

Током форума је потписан споразум којим се отвара пут оперативној сарадњи између Европске граничне и обалске страже и Албаније, чиме је направљен значајан корак у даљој сарадњи између ЕУ и Албаније. Споразум, који су потписали комесар Аврамопулос, аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кикл и албански министар унутрашњих послова Фатмир Џафај, први је споразум овог типа потписан са трећом земљом.

Комесар Аврамопулос и западнобалкански партнери су потписали и заједнички Акциони план за борбу против тероризма, који садржи конкретне кораке за унапређење сарадње у борби против тероризма и спречавању радикализације у наредне две године. Ово је један од кључних приоритета Комисијине стратегије за ‘Веродостојну перспективу проширења и појачан ангажман са Западним Балканом’ из фебруара 2018. Коначно, парафирањем радног споразума је учвршћена сарадња између Европског центра за мониторинг дрога и зависности и Албаније.

Више информација о споразуму између Европске граничне и обалске страже и Албаније, заједничком Акционом плану за борбу против тероризма и сарадњи између Албаније и Европског центра за мониторинг дрога и зависности је доступно на линковима.

Комесарка Јурова је на маргинама састанка присуствовала свечаности потписивања споразума о сарадњи између Еуројуста и Албаније. Споразум, који су потписали министарка правде Албаније Етилда Ђонај и председник Еуројуста Ладислав Хамран, олакшаће сарадњу између правосудних органа Албаније и Еуројуста у циљу ефикаснијег сузбијања криминала.

Подели

Comments are closed.