ЕУ и НАТО проширују сарадњу на нове области

0

ЕУ и НАТО су постигли договор о 34 нове мере у оквиру спровођења заједничке декларације из 2016. Осим продубљивања, сарадња ће бити проширена на нове области међу којима су војна мобилност, размена информација у подручју борбе против тероризма и јачање улоге жена у миру и безбедности.

Савети ЕУ и НАТО су 5. децембра подржали наставак тесне сарадње која доприноси оснаживању обе стране. ЕУ и НАТО су крајем 2016. усвојили низ предлога за сарадњу који су сада допуњени новим предлозима за њено додатно јачање. Висока представница Федерика Могерини је изјавила: „Поносна сам на то што смо за годину дана успели да реализујемо планове за Европу безбедности и одбране и сарадњу са НАТО-ом подигнемо на највиши ниво до сада. Договорили смо даље кораке у погледу практичне сарадње ЕУ и НАТО-а – 34 нове мере, између осталог у областима борбе против тероризма, војне мобилности и жена, мира и безбедности.”

Након што је Могерини представила Глобалну стратегију у јуну 2016, председници Европског савета и Европске комисије и генерални секретар Организације северноатлантског уговора су 8. јула у Варшави потписали заједничку декларацију како би дали нови замах и тежину стратешком партнерству између ЕУ и НАТО. У њој су изложене конкретне области у којима би требало појачати сарадњу између две организације:

  1. сузбијање хибридних претњи;
  2. оперативна сарадња, укључујући сарадњу на мору и у области миграција;
  3. сајбер безбедност и одбрана;
  4. војна способност;
  5. индустрија и истраживање у области одбране;
  6. вежбе;
  7. подршка источним и јужним партнерима у напорима за изградњу капацитета.

На основу мандата садржаног у заједничкој декларацији, савети ЕУ и НАТО су 6. децембра подржали заједнички сет предлога, који садржи 42 конкретне мере за спровођење заједничке декларације у свих седам области сарадње са јасним фокусом на постизање практичних циљева. Ови предлози су тренутно у фази реализације. Први извештај о напретку у реализацији је објављен у јуну 2017, а други је објављен сада и у њему је истакнут значајан напредак који је до сада остварен.

У циљу консолидације досадашњег и осигуравања даљег напретка у свим областима, савети су 5. децембра подржали нови сет заједничких предлога. Он садржи 34 мере за подршку даљем спровођењу заједничке декларације, али и нове теме, попут борбе против тероризма, војне мобилности и жена, мира и стабилности. Наредни извештај о напретку је планиран за јун 2018.

У Глобалној стратегији представљеној у јуну 2016. су препознати све гласнији захтеви за јачање улоге ЕУ као европског и глобалног носиоца безбедности. У Стратегији су представљене конкретне мере за јачање Европске уније у подручју одбране и безбедности. Од тада је спроведен низ активности, међу којима је важан елемент и јачање сарадње ЕУ и НАТО. Међу другим иницијативама су: покретање Фонда за одбрану који ће подржати пројекте истраживања и развоја способности које спроводе државе чланице; покретање координиране годишње ревизије у области одбране (ЦАРД) која омогућује координацију буџета; као и програм за продубљивање сарадње која се заснива на преузимању обавеза (стална структурирана сарадња, илити ПЕСЦО). Све наведено иде у прилог смањењу фрагментираности у самој ЕУ, бољем искоришћавању предности економије обима, као и ефикаснијем учинку европске одбране од чега ће користи имати и НАТО.

Подели

Comments are closed.