ЕУ и Србија потписали пакет ИПА 2017 од преко 97 милиона евра

0

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписали су у Бриселу део Инструмента претприступне помоћи за 2017. годину у износу од преко 97 милиона евра.

Новац ће бити искоришћен у области енергетике и заштите животе средине, као и за учешће у ЕУ програмима (Cosme, Horizont 2020, Erazmus+), објаснили су Јоксимовић и Хан.

Министарка  Јоксимовић је приликом потписивања дела ИПА за 2017 нагласила да ће тих 97 милиона евра бити  намењени за важне развојне пројекте и одрживи развој Србије.

„Најзначајнији део овог пакета од 49,6 милиона евра је намењено за финансирање гасног интерконектора између Србије и Бугарске. То је један од најзначајних пројеката који би требало да подржи енергетску диверзификацију у Србији, стабилност у снабдевању и јачање гасне инфраструктуре. То је од изузетног значаја за грађане Србије“, поручила је министарка Јоксимовић.

Други део средстава од преко 28 милиона евра односи се на пројекте у области животне средине и биће усмерен за управљање отпадним водама у Брусу и Блацу, за систем за пречишћавање отпадних вода у Краљеву, као и на бројне пројекте из области животне средине (сепарације отпада) за 19 општина у Србији.

„То су изузетно важне ствари које грађанима на локалу предочавају шта значи процес европских интеграција и зашто је он најбоља подршка нашем развојном процесу“, рекла је Јоксимовић.

Она је изразила наду да ће европски пут Србије наставити стабилан темпо у идућим  годинама и донети бољитак грађанима, наводи се у вести која је објављена на сајту Министарства за европске интеграције.

Подели

Comments are closed.