ЕУ и Швајцарска подржавају социјалну инклузију и добро управљање на југу Србије

0

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли је, током обиласка југа Србије, у Дољевцу присуствовала потписивању уговора за спровођење обука у фабрици „Леони Њиринг“  за 60 људи из рањивих група. До сада је у Дољевцу уз заједничку подршку Владе Швајцарске и ЕУ усмерену на социјалну инклузију рањивих група кроз повећање њихове запошљивости путем организовања обука и стручних пракси, 100 људи успешно завршило обуке, а њих 88, највише жена и млађих од 30 година добило посао у компанији Леони.

ЕУ и Влада Швајцарске су подржале реализацију оваквих пројеката у још десет општина Европског ПРОГРЕСа, где се очекује да ће 330 људи успешно завршити обуке и око 200 добити посао, а допринеће се и смањењу несклада између понуде и потражње за кадровима на локалним тржиштима рада.

Ускоро нова, модерна пијаца у Дољевцу

Лојбли је са председником општине Дољевац, Гораном Љубићем обишла и радове на изградњи зелене пијаце у Пуковцу, пројекта вредног скоро 200.000 евра, који треба да допринесе да пољоприведни произвођачи из Дољевца и околних општина имају боље услове за продају својих производа, сигуран пласман и могућност да остваре веће приходе.

„Поред економског оснаживања пољопривредних газдинстава и користи за све становнике Дољевца, за нас је веома важно што је општина водила рачуна о правилима којима ће бити уређен рад пијаце што доприноси поштовању принципа доброг управљања и повећању одговорности и транспарентности у раду локалне самоуправе ”, истакла је директорка  Швајцарске канцеларије за сарадњу Урсула Лојбли.

У складу са овим принципима Скупштина општине Дољевац је усвојила Одлуку о пијачном реду, а Надзорни одбор Јавно комуналног предузећа је донео и Правилник о начину давања и коришћења продајних места на пијаци. Овим актима је регулисан начин утврђивања цена, доделе и изнајмљивања пијачних тезги као и коришћења прикупљених средстава.

Према речима председника општине Горана Љубића радови су при крају, наткривено је и уређено 2.000 метара квардатних пијачног простора, а у току је постављање пијачних тезги. Љубић је додао да ће се тако повећати конкурентност локалне привреде засноване на пољопривредној производњи и нагласио да у општини Дољевац има преко 3.800 пољопривредних газдинстава.

Завршавају се радови на изградњи Центра за дијализу у Лебану

Директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу је у Лебану обишла радове на завршетку Центра за дијализу при Дому здравља, за који су ЕУ и Влада Швајцарске определиле скоро пет милиона динара. Након завршетка радова пацијенти и пацијенткиње из Лебана, Медвеђе и Бојника који болују од болести бубрега неће више морати да путују у Лесковац на дијализу већ ће им неопходна здравствена услуга бити доступна у лебанском Дому здравља.

Поред грађевинских радова, електричне инсталације, вентилације и климатизације просторија, Дом здравља је уз подршку Европске уније и Владе Швајцарске добио и део медицинске опреме  за будући Центар за дијализу која укључује дефибрилатор, електрокардиограф (ЕКГ апарат), монитор за пацијенте, осам лежајева и један суви стерилизатор, који ће допринети да Центар ради у пуном капацитету, док су два лекара и осам медицинских сестара прошли све потребне обуке.

Након прве године „Раданске руже“ број радница пет пута већи

Урсула Лојбли,  директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу  посетила је у Лебану „Раданску ружу“, прво социјално предузеће у Јабланичком округу које је основанао средствима Европске уније и Владе Швајцарске преко Европског ПРОГРЕСа и запошљава жене из маргинализованих група. Након прве године рада број жена из Лебане које у „Ружи“ имају стални посао се утростручио и сада  их има 15, а још њих 20 су повремено ангажоване. Оне се баве произвођом зимнице, остварујући тако приходе за себе и своје породице.

Како је током посете оцењено, овакви партнерски пројекти организација цивилног друштва и локалних самоуправа представљају основу доброг управљања, а доприносе систематском решавању питања која утичу на квалитет живота грађана.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.