ЕУ и Швајцарска финансирају реконструкцију водовода у Ивањици

0

У Ивањици су почели радови на реконструкцији дела магистралног цевовода на потезу Лучка Река – Јавор за које су Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС определиле 100. 000 евра.

Радови подразумевају замену азбестних цеви у дужини од 1.130 метара чиме ће се решити највећи проблем у снабдевању водом у Општини Ивањица јер ће се модернизацијом старог водовода изграђеног 1973. године унапредити квалитет комуналних услуга као и живота локалног становништва.

„Овим пројектом ћемо значајно смањити губитке које сада имамо на дистрибутивној мрежи, а становништво ће имати стабилно снабдевање квалитетном водом, док током летњих месеци више неће бити несташице”, рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић. Он је нагласио да ће се реконструкцијом главног цевовода спречити и пуцање цеви те ће се у значајној мери смањити трошкови одржавања система.

Како је предвиђено радови би требало да буду завршени у року од три месеца, а извођач радова је грађевинско предузеће „Гранит плус” из Севојна које је изабрано у поступку јавне набавке који је расписала општина Ивањица.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.