ЕУ наставља обнову поплављених кућа у Шапцу

0

Породична кућа Милете Јовановића (52) и његовог сина Милана (31) озбиљно је оштећена у поплавама у Мају 2014. године. Иако је висина вода унутар куће била 20цм, трошан и стари објекат претрпео је велике штете. Двочлано домаћинство живи од пензије коју је Милета наследио од покојне супруге и плате коју син Милан прима у основној школи, радећи као заменик наставника математике. Скромна примања нису била довољна да продица Јовановић обнови кућу, па се и након скоро две године од поплава, боре са великом влагом и пропадањем дела објекта.

“Помоћ коју смо од државе примили није била довољна како бисмо обновили кућу. Са тим новцем смо једва успели да средмо део куће. Без помоћи Европске уније не би било могуће да завршимо нашу кућу И због тога смо заиста много захвални И не можемо да дочекамо да све буде обновљено” каже Милета Јовановић

Милета је само један од 20 корисника чије ће куће  бити реконструисане у Шапцу, у оквиру друге фазе Програма ЕУ за помоћ поплављеним подручјима у Србији. Током 2015. године, ЕУ је финансирала обнову 27 приватних кућа И изградњу једног објекта за шта је опредељено 188.000 евра. Све куће су опремљене намештајем И белом техником који су обезбеђени у односу на потребе породица. Поред обнове кућа, у Шапцу, ЕУ помаже и ревитализацију пољопривреде. До сада је донацијом у виду пластеника И опреме  помогнуто 31 пољопривредно газдинство.

Кроз програм помоћи ЕУ за Шабац је, у оквиру програма ИПА 2012, ИПА 2014 и ЕУ фонда солидарности, обезбеђено преко 1.800.000 евра. Програм у овој општини спроводе УНОПС, Arbeiter Samariter Bund (ASB) и ФАО.

Подели

Comments are closed.