„ЕУ партнер Србији на путу ка циркуларној економији“

0

Циркуларна економија већ је прихваћена као концепт у Европској унији и донела је нова радна места, док се ресурси мање троше, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, на отварању SHIFT конференције, која је део Миксер Фестивала.

Амбасадор каже да је од 2012. до 2018. године, индустрија фокусирана на заштиту животне средине и обновљивост ресурса створила четири милиона послова у земљама ЕУ, па тако постаје део наших живота. Европска комисија интензивно прати ситуацију у овој области од 2015. године.

„Србија, као земља кандидат, мора да направи промене, да пређе на нови систем. За такав корак, неопходан је савез свих нас. Ово је пут, и као што је ЕУ главни партнер Србије у трговини и инвестицијама, тако је подржава и у овој области“, каже амбасадор Фабрици.

Као посебан пример доброг рада на приближавању европским стандардима издваја рикшу, која је настала као производ рада домаћих дизајнера кроз европске фондове.

„Иновација је део циркуларне економије. Рикша је српски производ који је финансирала Европска унија и програм Хоризон 2020. Ово је сјајна ствар за мобилност“, закључује шеф Делегације ЕУ у Србији, који је свој говор завршио реченицом: Let’s circulate! („Хајде да циркулишемо!“).

Представница УНДП у Србији Франсин Пикап тврди да би циркуларна економија требало да постане део свакодневне културе. Додаје да се интензивно ради са школском децом, како би се скренула пажња на важност рециклаже и умереног коришћења ресурса.

„У Србији, један човек годишње баци 35 килограма хране, док са друге стране у земљи постоји 75 народних кухиња. Потребно је повезати оне који храну немају са онима који имају вишка“, каже она, додајући да УНДП ради са државним органима на законодавству, између осталог и на промени етикета о року трајања хране.

Министар заштите животне средине Горан Триван каже да Србија има чиме да се поноси када је реч о биодиверзитету, да чини мање од два одсто територије Европе, али да у свом систему има више од 40 одсто биљака на целом континенту. Без сарадње са ЕУ и другим међународним партнерима, тешко је постићи резултате, сматра он.

„Ако сте мудри, ослонићете се на искуства Европске уније, помоћ имамо и од Уједињених нација, а даље је све на нама. Само колективно знање и рад могу да помогну Србији да буде део модерног света,“ закључио је министар.

Десето издање Миксер Фестивала одржава се од 24. до 26. маја. На платоу поред Музеја науке и технике, посетиоци могу да се информишу о изумима који помажу у заштити животне средине. На том месту можете видети и два занимљива модела компаније ОДО Бике, где је поред рикше изложен и ОНО бицикл.

Подели

Comments are closed.