ЕУ повећала хуманитарну помоћ – усвојен рекордни буџет за 2019.

0

Како све већем броју људи широм света прете хуманитарне кризе, ЕУ је усвојила највећи до сад почетни буџет у износу од 1,6 милијарди евра за 2019. годину. Од дуготрајних сукоба на Блиском истоку и у Африци, до све већег утицаја климатских промена у целом свету, хуманитарне кризе су све горе, а сукоби представљају претњу за испоруку помоћи онима којима је најпотребнија.

“Са овим новим буџетом, ЕУ наставља да буде воећи хуманитарни донатор усред криза попут оних у Сирији и Јемену. Сама хуманитарна помоћ није довољна да би се решили сви проблеми, већ ми морамо да урадимо све у својој моћи да помогнемо најугроженијима. Ово је наша хуманитарна дужност. Морамо да мислимо и на утицај који ове многобројне кризе могу имати на децу, на следеће генерације. Управо због тога је рекордних 10 одсто новог буџета, што је 10 пута више него 2015. године, намењено едукацији за хитне случајеве, како бисмо деци пружили алат за изградњу боље будућности”, каже Христос Стилијанидес, комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама.

Највећи део буџета ће бити одвојен за кризу у Сирији, избеглице у суседним државама и за крајње критичну ситуацију у Јемену. Остатак ће бити намењен Африци, Латинској Америци, Азији и Украјини. Комисија пажљиво прати коришћење средстава ЕУ преко глобалне мреже хуманитарних експерата и успоставила је стриктна правила како би се средства трошила на добар начин.

Подели

Comments are closed.