ЕУ подржава успостављање система контроле хране у Србији

0

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије је рганизовало  свечано затварање Twinning light пројекта „Идентификација неопходних корака у процесу успостављања система класирања трупова у складу са захтевима Европске уније“, у Палати „Србија“.

Састанку су присуствовали представници Делегације Европске уније у Србији, представници надлежних министарстава, представницa Амбасаде Данске, Привредне коморе Србије.

Пројекат, који је финансиран из средстава Европске уније уз суфинансирање Републике Србије, је спровео Дански институт за испитивање меса, у сарадњи са Данском инспекцијом за класирање. Овом приликом су представљене активности које су реализоване током спровођења пројекта, као и предлог активности након завршетка пројекта.

Током спровођења пројекта су реализоване посете кланицама које производе за домаће тржиште, као и објектима са дозволом за извоз у ЕУ, урађено је поређење домаћег и ЕУ законодавства у овој области, направљен преглед целокупног кланичног сектора Републике Србије у односу на капацитете и обим клања, као и упитник који је прослеђен кланичарима и анализа добијених одговора. Такође је припремљени предлог будућих активности у поступку успостављања система класирања.

Одржане су радионице са циљем упознавања заинтересованих страна са пословима који су везани за класирање трупова, као и утврђивањем неопходних корака како би систем могао бити успостављен у Републици Србији.

Главни циљ овог пројекта био је да се пружи подршка Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије приликом успостављања усаглашеног система Заједничке организације тржишта пољопривредних производа у области класирања трупова, што представља један од стратешких циљева у процесу приступања ЕУ.

Подели

Comments are closed.