ЕУ помаже да електроенергетски систем Србије постигне европске стандарде

0

Србија ће до 2025. године инвестирати значајна додатна средства, 700-900 милиона евра, како би електроенергетски систем функционисао по стандардима Европске уније, најавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Заједно са њим, презентацији поводом завршетка пројекта редуковања азотних оксида, који је завршен на блоку А4 термоелектране “Никола Тесла” у Обреновцу, присуствовао је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Амбасадор Фабрици рекао је да је ЕУ до сада у обреновачку термоелектрану уложила 200 милиона евра у ревитализацију блокова и еколошке пројекте и истакао да ниво емисије штетних материја из термоелектрана мора да се доведе на европски ниво.

Он је честитао Србији што је већ направила кораке у смањењу емисије штетих гасова и поручио да је важно наставити улагање у области борбе против климатских промена.

Фабрици је указао и да је Србији потребно да настави са побољшањем рада на преговарачким поглављима 15 и 27, која покривају ту област, јер тако може да лакше привуче стране инвеститоре.

Министар Антић је истакао да пројекат који је презентован само један део напора које држава и Електропривреда Србије (ЕПС) чине да би електроенергетски систем постао ефикаснији и радио по највишим европским стандардима у области заштите животне средине.

“Србија ће, без икакве сумње, испуњавати циљеве за које се определила. Има доста тога да ради и радиће, заједно са суседним државама и партнерима из ЕУ”, поручио је Антић.

Он је подсетио да је обреновачка термоелектрана даје 50 одсто укупно произведене струје у Србији и кључна је у електроенергетском систему, док је Србија, истовремено, кључни фактор стабилности енергетског сектора на Западном Балкану.

“Кључни циљ је да производња електричне енергије у дужем периоду буде стабилна и заснована на највишим стандардима заштите животне средине”, рекао је Антић.

Министар је захвалио ЕУ што је за овај пројекат у Обреновцу, вредан више од 8,5 милиона евра, издвојила значајна средства, из предприступних фондова, као што је и кључни партнер у пројектима заштите животне средине.

“Тиме су учинили да оно што ми радимо буде олакшано. То знамо да ценимо и препознајемо напоре које чине, нагласио је Антић.

Он је навео да су у термоелектрани “Никола Тесла” урађени електрофилтери на свим блоковима, на највећем броју су уграђена и постројења за смањење емисије азотних оксида, ради се одсумпоравање димних гасова на “Костолцу Б”, а ове године очекује се и почетак “одсумпоравања” на термоелектрани Б у Обреновцу.

Генерални директор ЕПС Милорад Грчић нагласио је да је пројекат смањења емисије азотних оксида један од кључних еколошких пројеката који гарантује опстанак термоелектране, а да је циљ да сви производни погони ЕПС буду доведени на задовољавајући ниво и усклађени са параметрима које прописује ЕУ.

Подели

Comments are closed.