ЕУ поједностављује процедуре за визе за кратки боравак

0

Преговарачи Европског парламента и Европског савета су се у уторак неформално договорили о новом кодексу ЕУ за визе, којим се успостављају процедуре и услови за издавање виза становницима више од 100 земаља, а које нису за путовања у ЕУ на кратке временске интервале (до 90 дана у периоду од 180 дана).

Основни циљ ове реформе јесте олакшавање законског путовања ради туризма, трговине и посла, а истовремено и спречавање незаконитих миграција и јачање унутрашње безбедности. Процедуре за путнике ће бити једноставније и постојаће директна веза између визне и миграцијске политике.

Захтеви за визу ће се подносити између шест месеци (уместо садашња три месеца) и 15 дана пре путовања, осим за оне који путују бродом којима ће бити дозвољено да захтев поднесу девет месеци унапред.

Општа такса за издавање визе ће се повећати са 60 на 80 евра – са могућим попустима за особе млађе од 18 година и децу млађу од 6 година; студенти и истраживачи неће морати да плаћају таксу. Нови предуслов за куповину путног здравственог осигурања ће бити процењен од стране Европске комисије 15 месеци након увођења, узимајући у обзир реалне здравствене трошкове које су направили путници са визом. Државе чланице ће морати да раде са спољним сервисним провајдерима како би управљали захтевима за визу у земљама које нису чланице ЕУ, у којима или нису присутне или нису представљене, а постојаће и додатне канцеларије за познате уметнике и спортисте који су на турнеји у ЕУ, а и визе које важе за више улазака за оне који често путују.

Неке одредбе, попут оних за таксу за издавање визе, време које је потребно да се одобри или одбије захтев и рок важења виза за више улазака могу бити измењене у зависности од тога да ли одређена држава која није чланица ЕУ покаже “довољан“, или пак “недовољан“ ниво сарадње приликом поновног примања илегалних миграната, након опсежне и објективне процене коју ће Европска комисија извршавати сваке године.

Неформални договр треба да буде изгласан на Комитету за друштвене слободе. Такође ће морати да буде потврђен на пленарној седници пре него што га Савет министара формално усвоји. Промене ће бити применљиве шест месеци након што текст буде објављен у Службеном гласнику ЕУ.

Тренутно, путници из 102 земље и два ентитета морају да имају визу како би ушли у ЕУ. Број захтева за визу се повећао за 50% у последњих неколико година, са 10,2 милиона 2009. на 15,2 у 2016.

Подели

Comments are closed.