ЕУ јача подршку независним медијима на Западном Балкану

0

На Данима медија ЕУ-Западни Балкан, који су одржани 9. и 10. новембра у Тирани, Комисија је најавила улагања у нове иницијативе за подршку независном новинарству, одрживим медијима и унапређењу регионалне сарадње између јавних медијских сервиса.

Слобода медија је један од политичких критеријума приступног процеса – императив за земље које желе да се придруже Европској унији. Комисија је на конференцији Дани медија представила предлоге за јачање независности медија у региону.

Нова средства ЕУ ће омогућити обуку младих и искуснијих новинара широм региона, захваљујући чему ће бити унапређено истраживачко новинарство које доприноси помирењу. Нови програм техничке помоћи за јавне радиодифузне сервисе ће подржати регионалну копродукцију истраживачког новинарства, медијског садржаја за младе и дигитализацију. Осим тога, у циљу подршке независним медијима, од нових пројеката са Европским фондом за демократију ће користи имати старт-апови за нове независне медије и иницијативе мањег обима.

Јоханес Хан, комесар за европску суседску политику и преговоре о проширењу, током учешћа у Данима медија је изјавио: „Слобода изражавања је једна од основних вредности Европске уније и нераскидиво је повезана са напретком на европском путу. Дани медија ЕУ-Западни Балкан отварају пут за усвајање свеобухватнијег приступа за подршку независним медијима, пружање помоћи за ширење медијске писмености у региону и дигитализацију, као и размену знања. Динамичан, економски одржив, независтан и плуралистички медијски сектор је једнако важан за остваривање слободе изражавања као и законски, политички и правосудни предуслови који га гарантују.”

Контекст

1) Регионални програм обуке и подршке за побољшање квалитета и професионализма у новинарству (два милиона евра)

Ова мера је усмерена на квалитетну обуку младих и искуснијих новинара и објављивање већег броја квалитетних истраживачких прича. Регионална мрежа ће подржати развој и размену вештина које су неопходне за бављење истраживачким новинарством, а подршка ће бити усмерена на истраживачке новинаре, ноциоце обуке из ЕУ и са Западног Балкана као и на академске установе. Избор за Награду ЕУ за истраживачко новинарство ће бити настављен као један од видова подршке овој мери. Очекује се да спровођење пројекта започне током прве половине 2018.

2) Програм техничке помоћи јавним медијским сервисима на Западном Балкану (милион и по евра)

Циљ програма је дефинисање стандарда и најбољих пракси широм региона Западног Балкана као заједничког референтног оквира рада независних и професионалних медија. Захваљујући иницијативи ће бити створена синергија између шест јавних медијских сервиса у циљу размене политика и пракси у региону.

Тиме ће се покренути нова фаза у процесу медијске реформе коју ће између осталог карактерисати интегрисане редакције, уређивачке смернице и дугорочне стратегије. Коначно, захваљујући програму ће бити проширена сарадња у области истраживачког новинарства, механизама за копродукцију одабраних тема и регионалне размене дигитализоване архивске грађе. Пројекти ће бити покренути почетком 2018.

3) Спровођење програма за подршку организацијама цивилног друштва и медијима на Западном Балкану (четири милиона евра)

У тесној сарадњи са Европским фондом за демократију, Комисија ће, на темељу потреба, пружити подршку старт-аповима и новим медијским иницијативама. Подршка ће бити пружена новинарима, блогерима и истраживачима у региону, док ће део средстава бити усмерен и на финансирање иницијатива мањег обима.

Пројекти ће бити покренути почетком 2018.

Конференција Дани медија ЕУ-Западни Балкан

Конференција Дани медија ЕУ-Западни Балкан, одржана 9. и 10. новембра у Тирани, окупила је преко 250 представника медија и медијских организација, као и творце политика из ЕУ и са Западног Балкана на разговор о слободи изражавања, економској одрживости медијског сектора и улози медија у приступном процесу.

Два панела и шест радионица су медијским професионалцима послужили као платформа за размену ставова и најбољих пракси. Конференција је допринела отварању пута за развој нових прогресивних иницијатива за стимулисање независних, одрживих и професионалних медија у региону.

Подели

Comments are closed.