Завршена прва фаза изградње граничног прелаза Бајмок уз подршку ЕУ

0

На граничном прелазу Бајмок, између Србије и Мађарске, у јеку су радови на изградњи новог прелаза у које ће укупно бити уложено 2,1 милион евра. Сума од 1,8 милиона евра издвојена је из претприступних фондова ЕУ, нешто више од 300.000 евра обезбеђено је кроз национално суфинансирање, док је Управа царина преузела финансирање свих предуслова за почетак радова.

Изградња новог прелаза Бајмок, који се налази на пола пута између Суботице и Сомбора, растеретиће наше најфреквентније прелазе на северу земље Хоргош и Келебију од којих је удаљен свега пар десетина километара.

Највише користи од новог прелаза имаће путници, јер је пројектом планирана изградња две саобраћајне траке на улазу у земљу и две на излазу, што ће значајно убрзати путнички промет са суседном Мађарском. У сезони када је прилив иностраних пуника највећи, новоизграђени прелаз ће представљати значајну путну алтернативу за коју ће се многи одлучивати.

На граничном прелазу Бајмок неће, као ни до сада, бити теретног саобраћаја, али се зато очекује да промет аутомобила и аутобуса значајно порасте, посебно имајући у виду идеалан положај тог прелаза којим се најбрже може стићи до неких европских градова, попут Беча.

С обзиром да ће новоизграђени прелаз представљати потпуни пандан прелазу са мађарске стране, то ће отворити и могућност за увођење 24-часовног функционисања, што до сада није био случај.

Модернизација граничног прелаза Бајмок унапредиће и рад граничних служби, царине и полиције, јер је пројектом предвиђено да прелаз буде изграђен у складу са највишим стандардима који подразумевају и изградњу просторија за граничне службе и њихов несметан рад.

Изградња новог прелаза Бајмок трајаће 18 месеци, а завршетак радова се очекује крајем 2018. године, до када ће стари прелаз бити привремено измештен недалеко од новог.

Радови на реконструкцији прелаза су на тендеру поверени домаћој фирми ”Модулор”, док је за надзор над радовима и квалитетом обављеног посла задужена француска компанија ”SAFEGE”.

Подсетимо да је сума издвојена за изградњу новог граничног прелаза Бајмок само део буџета од 6,7 милона евра које је Европска унија предвидела за пројекат подршке даљој модернизацији Управе царина Србије и побољшање управљања границом, као и примену аутоматизованих контролних система увозa и извозa.

Подели

Comments are closed.