Завршен први #ЕУзаТЕБЕ хакатон

0

Аутоматизовање обавештавања правних лица о конкурсима и фондовима Европске уније победничко је решење првог #ЕУзаТЕБЕ хакатона који су организовали Делегација Европске уније у Републици Србији и ICT Hub, од 17. до 19. маја.

Девет тимова имало је 48 сати да понуди решење како да грађани буду правовремено информисани о различитим приликама и подршци које Европска унија пружа кроз своје програме намењене грађанима Србије.

Петочлани жири имао је задатак да одабере најбоље решење у целости, као и добитнике посебних награда за ефективности и креативност. Током оцењивања, посебно су узети у обзир одрживост и могућност имплементације.

Победнички екипу чинили су Огњен Радовић, Душан Цветковић, Ливиа Јовановић, Милош Радман, Никола Недељковић и Никола Миленковић. Они долазе из ИТ и gaming индустрије и имају искуство ранијег учествовања у хакатонима.

Они су предложили решење које по мишљењу жирија најбоље одговара на изазове информисања јавности о ЕУ фондовима, и истовремено обједињује и креативност и ефективност у решавању проблема. Платформа овог тима у складу са јавно доступним подацима правних лица аутоматски детектује за које фондове могу да аплицирају и директно их обавештава о томе.

„На овај начин правна лица која можда нису ни знала да одређени фондови постоје ће директно добијати информације о фондовима који су доступни на своје email адресе. Након добијања обавештења ће на лак начин моћи да дођу до начина аплицирања, конкретних услова и процеса конкурса. Ова платформа ће такође убрзати процес регистрације на PADOR (онлине систем за идентификацију организација које конкуришу за пројекте)“, кажу из победничког тима, који је награђен са 2500 евра.

По ефективности се, према мишљењу жирија, истакао тим „Маурициус 42“, који је награђен са 1500 евра. Они би кроз успешне приче мотивисали потенцијалне кориснике ЕУ фондова да приступе њиховој платформи. Тамо би заинтересованима олакшали претрагу за адекватним фондовима баш за њих, и то на персонализован начин, у односу на то ко су, чиме се баве, којој индустрији припадају.

Један од чланова жирија, Пол Анри Пресе из Делегације Европске уније у Србији, образложио је одлуку истакавши да се предлог платформе овог тима ефикасно бори са суштином проблема, и да има вишеструке бенефите за кориснике фондова.

Најкреативније решење понудио је тим „Слатке куце“, који је добио награду од 1000 евра. Њихова идеја је да кроз market place сајт споје мала и средња предузећа са консултантима како би добили подршку у пријавама за фондове.

Жири такмичења чинили су Коста Андрић (ICT Hub), Борис Јовановић (маркетинг агенција Webtise), Срећко Шекељић (Societe General банка), Александра Берић (ЕУ инфо центар) и Пол Анри Пресе (Делегација Европске уније у Србији).

Победничка екипа Тим 8 добиће 10 000 евра финансијске подршке и додатних 15 000 евра за директну примену и промоцију предложеног решења у наредна 4 месеца. #ЕУзаТЕБЕ хакатон привукао је укупно 43 учесника, који су у раду имали менторску подршку стручњака из области комуникација, функционисања Европске Уније и ИТ индустрије.

Подели

Comments are closed.