Завршен Фестивал европског филма

0

Пројекцијама филмова о културном наслеђу Старог континента, у периоду од 30. јануара до 8. фебруара 2019. године, у ЕУ инфо центру у Београду, успешно је завршен седми по реду Фестивал европског филма. Фестивал је почео 2018. године, 9. маја на Дан Европе у Зајечару, а затим је путовао у Младеновац, Ужице, Шабац, Лазаревац, Нови Пазар, Ниш, Нови Сад, Лесковац, Зрењанин, Смедерево, Земун, Пожаревац, Вршац и на крају Београд. Скоро седам хиљада гледалаца је током трајања фестивала у 15 градова, на 19 локација добило прилику да погледа 29 најбољих европских филмова из 21 земље Европске уније и Србије, што представља до сада највећи број градова у којима је фестивал отворен, земаља учесница, броја филмова, али и броја публике.

Богатство језика, културе, историје, обичаја и веровања приказано је кроз дугометражне, кратке, анимиране и документарне филмове Шпаније, Португалије, Француске, Немачке, Кипра, Словеније, Словачке, Мађарске, Италије, Аустрије, Грчке, Велике Британије, Белгије, Румуније, Бугарске, Холандије, Хрватске, Шведске, Данске, Финске и Србије, јер је фестивал отворен током Европске године културног наслеђа, чиме је публика широм Србије добила прилику да открива и истражује европске културне хоризонте кроз филм.

Фестивал европског филма завршен је пројекцијом филма „Друга страна наде“ финског редитеља Акија Каурисмакија, који је добио Сребрног медведа за режију на 67. Берлинском фестивалу. Марија Стевуљевић, менаџерка Фестивала европског филма, том приликом је, пред пуним амфитеатром ЕУ инфо центра, рекла да фестивал од свог оснивања 2011. године, доноси најбоље филмове из европских биоскопа у српске градове. „Пре три године, отпочели смо са једном лепом традицијом, а то је да фестивал отворимо током Месеца Европе у градовима широм Србије и да га тек онда на зиму затворимо у Београду, како би публика током читаве године широм земље имала прилике да ужива у најбољим филмским остварењима које Европа пружа. Ове године увели смо још једну новину како бисмо привукли пре свега млађу публику, у чему смо и успели, а то је да филмове пуштамо како у културним центрима, тако и да идемо тамо где млади излазе. На тај начин, имали смо пројекције филмова у кафићима и цо-wоркинг просторима, под отвореним небом у природи, али и на једном главном тргу, на броду усидреном на Дунаву, па чак и у једном обновљеном војвођанском дворцу.“

Фестивал европског филма је потпуно бесплатан за све гледаоце. Одржан је у организацији ЕУ инфо центра уз подршку Делегације Европске уније и Мреже културних центара земаља Европске уније (ЕУНИЦ).

Контакт за медије: Марија Стевуљевић, marija.stevuljevic@euinfo.rs, +381 63 452 961.

Подели

Comments are closed.