Завршетак Твининг пројекта за унапређење затворског система у Републици Србији који је финансирала ЕУ

0

Данас се обележава завршетак пројекта који је финансирала ЕУ под називом ”Унапређење капацитета затворског система у Републици Србији”.

Пројекат је спровела Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије, у сарадњи са партнерским организацијама из Аустрије и Немачке.

Присутнима се обратила министарка правде Републике Србије, гђа Нела Кубуровић, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији гђа Матеја Норчич-Штамцар, амбасадор Немачке у Републици Србији, Њ.Е. Томас Шиб, савезни министар Савезног министарства за уставна питања, реформе, дерегулацију и правду Републике Аустрије, Др Јозеф Мозер, помоћник министра финансија Републике Србије, гдин Марко Јовановић и Катарина Тегедер, координаторка за ЕУ Твининг и акцијске грантове Немачке фондације за међународну правну сарадњу (ИРЗ).

Резултате постигнуте током имплементације пројекта представили су лидер пројекта државе чланице гђа Криста Шипер и резидентни саветник на Твининг пројекту, гдин Самули Лаулума.

Циљ пројекта био је унапређење затворског система Републике Србије кроз пренос стручности и добре праксе развијене у затворским системима земаља чланица ЕУ.

Током 20 месеци трајања пројекта, стручњаци из Немачке фондације за међународну правну сарадњу у партнерству са Агенцијом за економску сарадњу и развој из Аустрије, блиско су сарађивали са колегама из Управе за извршење кривичних санкција. Организовани су семинари за обуку, радионице, студијске посете и састанци у циљу побољшања запошљивости осуђених лица и унапређења услова живота и рада у затворском систему Србије.

Стручњаци на пројекту су радили и на побољшању организационих и техничких капацитета Центра за обуку и стручно оспособљавање Управе за извршење кривичних санкција у Нишу, који је одговоран за припрему и реализацију програма  обуке за запослене у систему извршења кривичних санкција. Кроз овај пројекат, организована је обука за запослене у службама за обезбеђење, третман и за здравствену заштиту. Обезбеђено је стручно усмерено образовање за осуђенице у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

Обзиром на процес придруживања Србије ЕУ, реформе затворског система у Србији морају испунити одговарајуће стандарде везане за кривично правосуђе, али и осигурати основна права осуђених лица.

Пројекат су спровеле Управа за извршење кривичних санкција, Немачка фондација за међународну правну сарадњу (ИРЗ) и Аустријска агенција за економску сарадњу (АЕД). Уговорно тело испред Србије је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ Министарства финансија, које је одговорно за плаћања, рачуноводство, праћење и извештавање о спровођењу пројекта.

Укупна вредност пројекта износила је 1 милион евра, од чега је 950.000 евра финансирала ЕУ, а 50.000 евра је финансирала Република Србија.

Европска унија је највећи донатор у Србији а у протеклих 19 година обезбедила је подршку овој земљи у вредности од преко 4 милијарде евра.

Подели

Comments are closed.