Западни Балкан: Посланици Европског парламента разматрали напредак у 2018.

0

У резолуцијама усвојеним у уторак, чланови Одбора за спољне послове Европског парламента су размотрили напредак који су земље Западног Балкана оствариле на путу ка ЕУ.

Србија

У извештају усвојеном са 49 гласова за, три против и шест уздржаних, посланици Европског парламента су поздравили континуирани ангажман Србије на путу евроинтеграција и позвали на активну промоцију стратешког опредељења Србије у широј јавности. Посланици су истакли и напоре које Србија улаже у нормализацију односа са Косовом и подржали дијалог под окриљем ЕУ као оквир за постизање свеобухватног споразума о нормализацији.

Осврнувши се на недавну дебату о могућој промени граница између Србије и Косова*, посланици су истакли да етнички хомогене државе не би требало да буду циљ региона те су подвукли да ће споразум бити прихватљив само уколико је обострано усаглашен те уколико у обзир узме општу стабилност региона и међународно право.

Посланици подстичу српске власти да убрзају реформе, интензивирају борбу против корупције и организованог криминала те да наставе са реформом државне управе како би она постала политички неутралнија. Србија би такође требало да боље усагласи своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, укључујући по питању Русије и у оквиру Уједињених нација.

Косово

Посланици су поздравили изгласани закон у оквиру европске реформске агенде, али су изразили забринутост због недостатка консензуса међу партијама и дуготрајне политичке поларизације на Косову која наставља да се негативно одражава на одрживост реформи.

Визна либерализација је од пресудног значаја за приближавање Косова ЕУ и треба је спровести без одлагања. Посланици су поздравили потврду Европске комисије о томе да је Косово испунило сва мерила за визну либерализацију. Упркос томе, посланици изражавају забринутост због неадекватног нивоа средстава која се улажу у правосуђе, распрострањену корупцију, елемената заробљене државе те претераног политичког утицаја, које треба решити независно од напретка у испуњавању захтева у контексту визне либерализације.

У резолуцији се истиче да пет држава чланица ЕУ није признало Косово и позива их се да то учине, будући да би такав потез довео до релаксације односа између Косова и Србије. Резолуција је усвојена са 42 гласа за, 10 против и шест уздржаних.

Бивша југословенска Република Македонија

Посланици су поздравили снажну опредељеност земље потпуном спровођењу Пржинског споразума из 2015. и хитних реформских приоритета, који су резултирали улагањем већих напора у реформе везане за евроинтеграције.

Они су такође позвали државне власти да интензивирају борбу против прања новца и сукоба интереса, боље заштите правосуђе од политичког утицаја, обезбеде независност медијских кућа и реше преостале проблеме у области владавине права. Резолуција је изгласана са 47 гласова за, девет против и једним уздржаним.

Након неивесног исхода референдума у Бившој југословенској Републици Македонији који је одржан 30. септембра (чији је циљ био добијање подршке јавности за промену назива државе у Република Северна Македонија), посланици су позвали Владу у Скопљу да предузме неопходне мере како би испоштовала Преспански споразум од 17. јуна између БЈРМ и Грчке, који отвара врата приступним преговорима са ЕУ и НАТО-ом.

Албанија

У резолуцији усвојеној са 44 гласова за, пет против и пет уздржаних, посланици су поздравили континуирани напредак Албаније у спровођењу реформи повезаних са евроинтеграцијама и даљим корацима који су предузети у правцу јачања независности и професионализма у области правосуђа.

Иако су похваљени значајни помаци у јачању правног и институционалног оквира Албаније, као и напредак у борби против организованог криминала, посланици су и даље забринути због високог степена корупције, спорог и неефикасног правосудног система и чињенице да недостаци у подручју владавине права и гломазни регулаторни поступци и даље коче инвестиције у земљи.

Упркос томе, у резолуцији је подржана намера Савета да отвори приступне преговоре са Абанијом у јуну 2019, уколико земља до тада испуни све неопходне услове.

Црна Гора

Премда Црна Гора уопштено узев остварује добар напредак у процесу евроинтеграција, посланици подстичу политичко руководство земље да одреди приоритет у решавању проблема у области владавине права, медијских слобода, корупције, прања новца, организованог криминала и насиља које је повезано с њим.

У резолуцији, која је изгласана са 47 гласова за, пет против и пет уздржаних, истичу се напори Црне Горе у правцу остваривања конструктивне регионалне сарадње и добросуседских односа. Посланици су такође поздравили ратификацију споразума о демаркацији границе између Црне Горе и Косова и позвали на брзо решавање преосталих граничних спорова са суседним земљама.

У тексту се подсећа на стратешки значај приступања Црне Горе НАТО-у за обезбеђивање стабилности и мира на Западном Балкану.

Наредни кораци

Након гласања у Одбору, о резолуцијама ће се гласати на пленарном заседању током новембарске мини пленарне седнице у Бриселу.

*Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244/1999 и Мишљењем Међународног суда о проглашењу независности Косова.

Подели

Comments are closed.