Западни Балкан у фокусу ЕУ

0

Бугарско председавање Европском унијом (ЕУ) вратило је политику проширења на агенду Уније и Аустрија ће наставити тим путем, јер се жели напредак у реформским процесима који су на европској агенди, оцењено је у дебати Центра за европску политику “Од бугарског до аустријског председавања Савету ЕУ”.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици оценио је да је фокус на Западни Балкан и Србију био снажан у протеклих шест месеци, подсећајући на важна документа која је објавила Европска комисија.

Фабрици је подсетио да је објављена стратегија проширења за Западни Балкан, у априлу извештаји о земљама региона, као и Софијска декларација после самита ЕУ- Западни Балкан. Бугарско председавање је било важно како би се поширење држало високо на агенди ЕУ, а сада чекамо аустријско председавање, рекао је Фабрици који је уверен да ће задржати процес проширења висок на агенди Уније.

Док ми разговарамо, Савет ЕУ има свој састанак, Унија је у пуној брзини и добро је да Србија напредује. Почетком ове недеље су отворена два поглавља, а у недељу је одржан важан састанак о дијалогу Београда и Приштине, рекао је Фабрици.

Амбасадор Бугарске Радко Влајков истакао је да је политика Србије протеклих месеци јасан доказ да придруживање ЕУ нема  алтернативу. Према његовим речима, Србија је остварила добар резултат у осетљивим темама које се тичу поглавља 23 и 24. Јасна је политичка воља за завршавање уставне реформе, за прихватање медијске стратегије, као и рад по свим темама укључујући и питања национаних мањина.

Много су активнији напори владе Србије и председника Србије за решавање питања између Београда и Приштине. Мислим да сви напори који су уложени, посебно јасна визија Србија, довести до бржег напретка, рекао је Влајков.

Верујем да ће се на наредним међувладним конференцијама отварати све већи број поглавља и на тај начин европски перспектива Србије све ближа, рекао је он, наводећи да је Стратегијом проширења као оквирни датум за чланство наведена 2025. година.

Амбасадор Аустрије Николаус Лутероти рекао је да ће његова земља 1. јула трећи пут председавати ЕУ, али је напоменуо даће то бити последње пуно председавање Унијом уочи избора на пролеће 2019. године.

Биће доста законодавног посла који се мора завршавати, као и закључивање споразума о изласку Велике Британије из ЕУ, рекао је он и навео да се аутријска влада одлучила за мото председавања “Европа која нас штити”.

Најважније за мене, као амбасадора у Србији, је да задржимо јак фокус на регион Западног Балкана. ЕУ може бити стабилна и безбедна ако има стабилности и безбедности у њеном суседству, а за нас је то важно да имамо у овом региону.

Лутероти је поновио став своје земље да је будућност Западног Балкана и Србије у ЕУ и током председавања Аустрије држаће се јак фокус на тој теми.

Желимо да видимо напредак у рефомским процесима и реформе које се тиче агенде проширења. Честитамо Србији на отварању два нова поглавља и желимо да видимо додатни напредак током нашег председавања, рекао је Лутерори.

Шефица Преговарачког тима Србије Тања Мишчевић очекује да се током аустријском предсадавања настави политика Бугарске према проширењу на Западни Балкан.

Мишчевић је рекла да Србија завршава још једну преговарачку позицију, јер жели да настави са достављањем нових поглавља јер је аустријско председавање добра прилика да још нека поглавља буду отворена.

Паралелно се ради, додала је она, на испуњавању мерила и за друга погљавља, а тече и велики посао на ревизији акционих планов за поглавља 23 и 24. Имали смо велики и озбиљни разговор са колегама из Брисела и сад смо уклопили како изгледа оквир ревизија акционих планова, одговоре на прелазна мерила која нису била дата када су они рађени и на основу тога ће се извештавати у годишњим извештајима и нон папер о владавини права, рекла је Мишчевић и напоменула да се раде измене “не само рокова, већ конкретних мера и начини њиховог спровођења”.

Председник УО Центра за европске политике Срђан Мајсторовић рекао је да је Бугарска урадила велики посао када је реч о афирмацији политике проширења ЕУ на регион и да је оставила добре основе за будућа председавања која ће морати да се одреде према политици проширења. Аустрија ће сигурно наставити позитиван тренд односа ЕУ према Западном Балкану, сматра Мајсторовић.

Он је оценио и да ће састанак Берлинског процеса у Лондону бити важан за земље региона, јер ће доприности унапређењу међусобних односа, повезивања, али “показати им” и начине функционисања и сарадње у ЕУ.

Мајсторовић је рекао да треба пратити ситуацију у Немачкој, јер се она позитивно одређује према политици проширења Уније и свако одступање од те политике имало би последица на регион.

Подели

Comments are closed.