Запошљавање уз подршку ЕУ

0

Током три године примене пројекта “Помоћ Европске уније теже запошљивим групама”, у који је уложено 10 милиона евра, запослено је 5.300 људи, а у различите активности било је укључено скоро 30.000 људи, изјавио је директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић.

Он је, на завршној конференцији пројекта, рекао да се ради о директном гранту НСЗ из програма претприступне помоћи (ИПА 2012), при чему је ЕУ финансирала пројекат са 6,5 милиона евра, док је НСЗ обезбедила 3,6 милиона.

Према његовим речима, отворено је 60 клубова за тражење посла, 20 центара за информисање и професионално саветовање, а уведени су и каравани запошљавања.

Мартиновић је истакао да је 85 локалних самоуправа учествовало у пројектима, а да је жеља да сада саме општине из својих средстава нађу новац како би се обезбедило одржање услуга за тражење посла, јер 20. децембра престаје финансирање из овог пројекта,

FoNet

Он је напоменуо да следеће године креће нови пројекат из ИПА 2013 вредан пет милиона евра, а прва транша је већ на рачуну НСЗ.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчич Штамцар рекла је да су остварени значајни резултати у примени пројеката, а да су посебно каравани запошљавања дошли до људи који нису регистровани и који теже налазе посао, као што су жене, млади, Роми, особе са инвалидитетом или са недовољним квалификацијама.

Према њеним речима, изазови са којима се среће Србија слични су и у ЕУ, јер је по подацима из 2014. године свака четврта особа била у ризику од сиромаштва.

“Улагање у развој образовања и унапређење компетенција радне снаге су кључни фактори економског раста и спречавања одлива мозгова”, оценила је Норчич Штамцар.

“Унија снажно подржава напоре Србије у том правцу, јер је то начин да се стварају пристојна и одржива радна места”, додала је она.

Подели

Comments are closed.