Зато што чувамо животну средину за будуће генерације

0

Европска унија донирала је више од 300 милиона евра Србији за заштиту животне средине, улажући у различите пројекте – од увођења система аутоматске контроле квалитета ваздуха, изградње регионалних депонија и заштите вода, до управљања отпадним водама.

Заштита животне средине једна је од најзахтевнијих области у процесу приступања Унији, а поглавље 27 које је покрива у приступним преговорима (осим заштите животне средине, оно обухвата и климатске промене и цивилну заштиту) једно је од највећих и најразноврснијих.

“Највећи део активности који је реализован или се реализује у области климатских промена заправо се реализује уз партнерску и финансијску помоћ Европске уније”, каже  Данијела Божанић, шеф Одсека за климатске промене у Министарству заштите животне средине.

Помоћ у области животне средине, укључујући смањење загађења у сектору енергетике, чини око 12 одсто укупне бесповратне помоћи коју је ЕУ дала Србији од 2000 – не рачунајући билатерална средства држава чланица ЕУ. Ако се овој помоћи додају инвестиције усмерене на спровођење мера енергетске ефикасности, међу којима су и рехабилитација капацитета за производњу електричне енергије с почетка 2000-их, ова цифра достиже 19 одсто

“Наше ангажовање је имало видљив успех у побољшању квалитета ваздуха, посебно у оним градовима који су у близини великих термоелектрана. Оно што смо ми радили допринело је смањењу емисије штеттних гасова из електрана, што су, наравно, осетили грађани”, оценио је Рајнер Фројнд, који се бавио пројектима из области екологије у Делегацији ЕУ у Србији.

Како то изгледа по областима? У области мерења квалитета ваздуха, ЕУ је уложила 63 милиона евра, улажући у опремање и отварање станица за аутоматско мерење квалитета ваздуха.

Изграђене су четири велике регионалне депоније – у Ужицу, Суботици, Пироту и Сремској Митровици и Шапцу, а значајна улагања су и у области управљања ризицима од поплава и санирања последица поплава.

У току је спровођење пројеката вредних 195 милиона евра, а будућа планирана помоћ је 27 милиона евра.

Подели

Comments are closed.