Зато што чувамо културно наслеђе: Голубац

0

Само од 15. марта до 31. маја ове године, око 14.000 туриста посетило је Голубачку тврђаву, а од тога су трећину чинили странци, показују подаци предузећа Тврђава Голубачки град.

“Драгуљ Дунава”, Голубачка тврђава је након обнове све чешћа туристичка дестинација, што доприноси и локалној трговини и угоститељству. Свему томе допринела је Европска унија, која је подржала обнову тог споменика културе из 14. века.

ЕУ је са 6,5 милиона евра финансирала реконструкцију, као и измештање саобраћаја и изградњу обилазнице и центра за посетиоце. Обнова је трајала од септембра 2014. до маја 2016. године, и спроведена  је у оквиру ширег пројекта “Социjално-eкономски развоj дунавскe рeгиje у Србиjи” вредног 19,5 милиона евра, који је  такође финансирала  ЕУ, а спроводила и кофинансирала Аустријска развојна агенција.

Осим обнове Голубачке тврђаве, тим средствима је изграђен нови систем водоснабдевања у Великом Градишту, финансирано је 17 мањих пројеката којим је значајно унапређена туристичка понуда на Дунаву и отворено је више од 2.000 нових радних места у општинама дунавског региона. За тај простор, на коме живи 1,6 милиона људи, све су то биле нове прилике за напредак и бољи живот.

Промоција обнове Голубачке тврђаве прва је успешна прича коју Делегација ЕУ и ЕУ инфо центар представљају у оквиру кампање “ЕУ за Србију” (ЕУ ♥ за Србију) чија је идеја да грађани Србије сазнају више о сарадњи са ЕУ и њеним резултатима, и виде слике из живота који се, у свим областима, мења набоље захваљујући, између осталог, и великој помоћи ЕУ.

Више информација о пројекту обнове Голубачке тврђаве: http://europa.rs/obnova-tvrdave-golubac-i-novi-sistem-vodosnabdevanja-u-velikom-gradistu-uz-pomoc-eu/

ЕУ улаже и у заштиту и обнову других споменика кутуре у Србији, јер #Srbija и #EU деле заједничке вредности, међу којима важно место има културна баштина.

Подели

Comments are closed.