Заштита конкурентности важна за европске интеграције

0

Снажна политика заштите конкурентности је важна за потрошаче, грађане, за земљу у целини, истакао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици на свечаности поводом почетка пројекта „Даље побољшање заштите конкурентности у Србији“.

Тwиннинг пројекат заједно спроводе српске и италијанске институције, а његов буџет превазилази милион евра. Амбасадор Фабрици истиче да је усклађивање са политиком Уније неопходан процес који може донети пуно користи.

„Оваква политика важна је у процесу прикључења ЕУ, са једне стране пошто постоје захтеви од законодавства, али и како би се до краја искористиле предности заједничког тржишта. 63 процента српског извоза одлази у земље ЕУ, 73 процента директних инвестиција у Србију долази из чланица Уније,“ каже амбасадор.

Учесници су могли да виде и кратку видео поруку европске комесарке за заштиту конкурентности Маргрет Вестагер.

„Постоји потреба да све заинтересоване стране наставе да раде на појачавању политике конкурентности. Европска унија, како сте и чули и поруци комесарке Вестагер и као што видите кроз рад Делегације, је посвећена да помогне да се то постигне. Ово је само најновији из серије програма и ово је важан дан, али ово питање мора остати приоритет и у наредном периоду,“ закључује Фабрици.

Министар финансија Синиша Мали указује на важност примене политике заштите конкуренције. Без конкурентности нема здравог ни функционалног тржишта, наглашава он.

Photo: Fonet

„Тако се подстичу компаније да побољшају своју производњу, смање трошкове, повећају продуктивности и иновативност, као и да се тако повећава понуда за грађана, смањују цене и повећава њихова куповна моћ. И привреда и држава и грађани су тако на добитку“, каже српски министар финансија.

Председник Комисије за заштиту конкурентности Милоје Обрадовић је рекао да је за добру заштиту конкуренције веома важан добар законодаван оквир, институционални капацитети, примена закона и судска контрола.

“Ова независна институција има подршку од Европске уније, из Народне Скупштине и Владе, као и од колега из региона. Важна је одговорност доносиоца одлука и транспарентност”, поручује Обрадовић и додаје да су на састанку били присутни људи из много угледних институција из иностранства.

Подели

Comments are closed.