„За бољи живот“ уз подршку ЕУ

0

Широм Србије током протекле три године потписивани су уговори са општинама о сарадњи на изградњи стамбених објеката, обезбеђени су намештај и кућни уређаји,  отварана су градилишта и уручивани кључеви станова и монтажних кућа избеглицама и интерно расељеним породицама који су годинама, па и деценијама живели у колективним центрима.

Пројекат Европске Уније “За бољи живот” и бесповратна помоћ у укупној вредности од 14,2 милиона евра који је започео у марту 2013. године и окончава се током 2016, има све видљивије резултате.

Циљ овог пројекта је да обезбеди успешну интеграцију и адекватне услове за живот избеглицама и расељеним лицима који су одлуцили да остану у Србији, као и да обезбеди одрживи повратак онима који желе да се врате на Косово*.

Према плану који се спроводи уз помоћ Данског савета за избеглице, немачке организације HELP – Hilfe zur Selbsthilfe, Центра за унапређење становања социјално угрожених група из Србије и УНХЦР-а биће обезбеђено социјално становање за кориснике који су смештени у колективним центрима у Белој Паланци, Београду, Бујановцу, Кладову, Крагујевцу, Панчеву, Рачи, Шапцу и Врању.

Један од циљева који се реализује уз подршку Данског савета за избеглице и немачке Arbeiter Samariter Bund је обезбеђивање одрживог повратка и пружање помоћи за 220 породица које су одлучили да се врате на Косово. Такође, повратницима се обезбеђује помоћ у решавању административних питања, обезбеђују бесповратну финансијска средства за покретање сопственог бизниса у области пољопривредне производње и других делатности.

 

Трећа област пројекта “За бољи живот” је обезбеђивање адекватних услова за интеграцију избеглица, побољшање услова за живот интерно расељених лица и реинтеграција повратника по основу Споразума о реадмисији у општинама Ариље, Баточина, Бојник, Кула, Рума, Сомбор, Топола, Врање и Врбас. У оквори овог пројекта општине су помогле породицама у набавци грађевинског материјала и опреме, економском оснаживању, допремању и инсталацији  монтажних кућа.

*Ова ознака је без прејудицирања ставова о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација и мишљењем Међународног суда правде о проглашењу независности Косова

 

Подели

Comments are closed.