За организације цивилног друштва у Србији ЕУ издвојила око 30 милиона евра

0

Европска унија је у протеклој деценији подржала 250 пројеката различитих органзација цивилног друштва, истакнуто је на панел дискусији ,,За јачи глас грађана: Подршка ЕУ цивилном друштву Србије’’, одржаној на штанду Делегације Европске уније у Србији и ЕУ инфо центра на Међунардоном сајму књуга у Београду. ,,У последњих 15 година, Европска унија је обезбедила око 30 милиона евра за организације цивилног друштва у Србији. Помагала је на два начина – подршком невладином сектору и јачању сарадње између државе и цивилног сектора’’, рекла је програм менаџерка Делегације ЕУ у Србији Светлана Ђукић.

Директорка Центра за културну деконтаминацију који постоји 22 године, Борка Павићевић је подсетила да пројекти Центра које је подржала ЕУ афирмишу критичко мишљење. ,,Стваралаштво, скепса, дискусија, полемика – то је оно за шта нам Европска унија помаже да будемо Европа’’, закључила је Павићевићева.

Програмска менаџерка НВО Атине Јелена Хрњак подсетила је присутне на збрињавање миграната у Србији. ,,Тада смо схватили колика је снага наших грађана у односу на систем који се споро мења. Пре три године смо предвидели ситуације са мигрантима и понудили решење држави да се побрине за те људе који се налазе у  Србији’’.

Програмски директор ,,Транспарентности Србија’’ Немања Ненадић је истакао да су добробити од пројеката вишеструке јер омогућавају да се спроведу дугорочна и исцрпна истраживања. ,,Наша организација даје конкретне савете и препоруке како променити регулативу. Зато нам је ЕУ од користи јер неке од тих ствари државне институције не желе да спроведу и преко ЕУ их намећемо као тему’’.

Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Србије почела је са радом 2011. године. В.Д. директора Канцеларије Жарко Степановић је истакао да је ЕУ од старта препознала њен значај И подржала израду Стратегије за сардњу са цивилним друштвом за коју очекује да до краја године буде усвојена. ,,Канцеларија је отворила могућност организацијама цивилног друштва да дају предлоге И око 400 невладиних организација је својим сугестијама учествовало у процесу израде стратегије’’, истакао је Степановић.

У Србији тренутно постоји више од 27 хиљада удружења, фондација И задужбина.

Подели

Comments are closed.