Зимска економска прогноза 2019: успоравање раста услед глобалних неизвесности

0

Очекује се да ће европска привреда у 2019. расти шесту годину заредом и предвиђа се ширење привреде у свим државама чланицама. Предвиђа се да ће укупна стопа раста бити нешто нижа у односу на високе стопе раста остварене последњих година, а изгледи за будућност су подложни великој неизвесности.

Потпредседник Комисије надлежан за евро и социјални дијалог и финансијску стабилност, финансијске услуге и унију тржишта капитала Валдис Домбровскис изјавио је: „Очекује се да ће у 2019. привреде свих држава чланица ЕУ и даље расти, што значи више радних места и просперитета. Без обзира на то, наша прогноза раста је снижена, нарочито за највеће привреде еврозоне. На тај начин се у обзир узимају спољни чиниоци, као што су трговинске тензије и успоравање растућих тржишта, посебно у Кини. У неким земљама еврозоне се поново јавља забринутост због узајамне повезаности државе и банака и одрживости дуга. Могућност да дође до Бреџита без договора ствара додатну неизвесност. Ако смо свесни ових све већих ризика, обавили смо пола посла. Другу половину чини одабир одговарајуће комбинације политика, као што је олакшавање улагања, удвостручени напори у циљу спровођења структурних реформи и примена мудрих фискалних политика.”

Пјер Московиси, комесар за економске и финансијске послове, опорезивање и царину, изјавио је: „Након врхунца у 2017. успоравање раста привреде ЕУ наставиће се и у 2019, а стопа раста ће износити 1,5%. Успоравање ће бити израженије него што је предвиђено прошле јесени, посебно у еврозони, због неизвесности у глобалног трговини и деловања домаћих чинилаца у највећим државама чланицама. Привредни темељи Европе и даље су чврсти, а добре вести и даље стижу, посебно у погледу запослености. Раст би требало да се постепено врати у другој половини ове године и у 2020.”

Привредни раст

Економска активност се успорила у другој половини прошле године у контексту успоравања раста светске трговине, слабљења поверења због неизвесности и слабијих производних резултата због негативног деловања привремених чинилаца у неким државама чланицама, као што су поремећаји у сектору производње аутомобила, друштвене напетости и неизвесност у погледу фискалне политике. Као последица тога, раст бруто домаћег производа (БДП) у еврозони и у ЕУ веројатно се у 2018. смањио на 1,9% у односу на 2,4% из 2017. (јесења прогноза: 2,1% за ЕУ28 и еврозони).

Привредни замах на почетку ове године био је слаб, иако су основни услови и даље солидни. Привредни ће се наставити, иако умеренијом стопом. На привреду еврозоне и даље ће повољно утицати побољшање услова на тржишту рада, повољни услови финансирања и благо експанзивни смер фискалне политике. Предвиђа се раст БДП-а еврозоне за 1,3% у 2019. и 1,6% у 2020. (јесења прогноза: 1,9% у 2019; 1,7% у 2020). Прогноза раста БДП-а ЕУ такође је коригована наниже, на 1,5% у 2019. и 1,7% у 2020. (јесења прогноза: 1,9% у 2019; 1,8% у 2020).

Кад је реч о већим државама чланицама прогнозе раста за 2019. знатно су кориговане наниже за Немачку, Италију и Холандију. Домаћа потражња је снажна у многим државама чланицама, чему доприноси и подршка фондова ЕУ.

Инфлација

Инфлација потрошачких цена у еврозони се смањила крајем 2018. због снажног пада цена енергената и ниже стопе инфлације цена прехрамбених производа. Темељна инфлација, која не укључује цене енергената и непрерађене хране, била је целе године ниска, упркос бржем расту плата. Укупна инфлација је у просеку у 2018. износила 1,7%, што је пораст у односу на 1,5% у 2017. С обзиром на то да су претпоставке о цени нафте за ову и наредну годину тренутно ниже него у јесен, предвиђа се да ће се инфлација у еврозони 2019. снизити на 1,4% и благо повећати на 1,5% у 2020. Предвиђа се да ће инфлација у ЕУ ове године износити 1,6% и затим порасти на 1,8% у 2020.

Неизвесности

Због високог нивоа неизвесности економски изгледи су нејасни, а предвиђања су подложна негативним ризицима. Трговинске напетости, које већ неко време оптерећују привредно расположење, донекле су се смањиле, али и даље изазивају забринутост. Кинеска привреда се можда успорава брже него што је предвиђено, а глобална финансијска тржишта и бројна нова тржишта осетљива су на нагле промене у погледу перцепције ризика и очекивања раста. Кад је ријеч о ЕУ, Бреџит и даље представља извор несигурности.

За Уједињено Краљевство искључиво техничка претпоставка за 2019.

С обзиром на повлачење Уједињеног Краљевства из ЕУ, пројекције за 2019. и 2020. заснивају се искључиво на техничкој претпоставци да ће се у трговинским односима између ЕУ27 и Уједињеног Краљевства задржати статус qуо. Те пројекције служе само за прогнозу и не утиучу на актуелни поступак у контексту поступка из члана 50.

Контекст

Прогноза се заснива на низу техничких претпоставки у вези с курсем, каматним стопама и ценама робе закључно с 25. јануаром 2019. Сви остали улазни подаци узети су у обзир закључно с 31. јануаром.

Европска комисија сваке године објављује две свеобухватне прогнозе (у пролеће и јесен) и две привремене прогнозе (зимску и летњу). Привремене прогнозе обухватају годишње и тромесечне податке о БДП-у и инфлацији за текућу и следећу годину за све државе чланице и еврозону те укупне податке за ЕУ.

Наредна свеобухватна прогноза Европске комисије је Пролећна економска прогноза 2019. која ће бити објављена у мају.

Подели

Comments are closed.