Изградња снажније Европе: нове иницијативе за додатно јачање улоге образовних, културних и политика усмерених на младе

0

Након што је у јануару представила први сет мера, Комисија представља други пакет иницијатива за даљи развој европског образовног простора до 2025, јачање културне димензије Европске уније и подстицање омладинског учешћа.

Циљ иницијатива је да се подстакну образовна мобилност и могућности, да се оснаже млади – а нарочито да се охрабри њихово учешће у грађанском и демократском животу – као и да се искористи потенцијал културе у сврху друштвеног развоја и привредног раста у Европи.

Јирки Катаинен, потпредседник Комисије надлежан за радна места, раст, инвестиције и конкурентност, изјавио је: „Након прошлогодишњег састанка лидера посвећеног образовању, култури и обуци који је одржан у оквиру социјалног самита у Гетеборгу и након децембарског Европског савета, Комисија је брзо представила низ иницијатива. Данас правимо други корак у том смеру, с акцентом на јачање образовне мобилности, младих, раног образовања, учења страних језика и културе, што су све саставни елементи за изградњу будућности Европе.”

Комесар за образовање, културу, омладину и спорт, Тибор Наврачич, додаје: „Образовне, културне и политике усмерене на младе играју главну улогу у изградњи отпорне, конкурентне и повезане Европе будућности. Уз први пакет који је усвојен у јануару, предлозима које смо данас изнели доприносимо формирању европског образовног простора док истовремено јачамо европски идентитет и оснажујемо људе, а нарочито младе.“

Подели

Comments are closed.