Изграђен дневни центар за особе са сметњама у развоју у Брусу

0

У Брусу је завршена изградња Дома за особе са сметњама у развоју који ће омогућити одговарајуће услове за боравак и побољшати положај за око тридесет корисника и корисница. Изградњу двоспратне зграде површине 400 квадратних метара са двориштем уређеним за боравак корисника подржале су Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС са 95.400 евра, док је општина Брус учествовала са 14.500 евра.

„Изградњом овог објекта, наше куће, можемо да примимо дупло већи број корисница и корисника који имају услугу дневног боравка у заштићеним условима и у складу са свим стандардима, а уз подршку стручног особља биће укључени у друштвени живот заједнице“, рекла је Татјана Ђокић Миленковић, секретарка Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Пчелица“, које је заједно са општином Брус било партнер на пројекту.

Како је секретарка Удружења додала, подршком овом пројекту ЕУ и Влада Швајцарске су допринеле великој промени у животима свих корисника и корисница, као и запослених, који су до сада време проводили у сутерену школске кухиње, простору неадекватном за физичке активности, али и за приступ слепих и слабовидих корисника и оних који користе инвалидска колица.

Корисници и кориснице Дневног центра „Пчелица“ су били активно укључени у пројекат изградње, распоред и одабир боја просторија, како би све било прилагођено њиховим потребама.

„Локална самоуправа је уложила у сређивање инфраструктуре неопходне да Дневни боравак ради, а тако је и цело насеље у коме се налази објекат добило добар пут и све што је потребно како би човек 21. века живео нормално“, рекао је председник општине Брус Милутин Јеличић.

„Овај пројекат је прави пример како локалне самоуправе и институције, уз финансијску подршку Европске уније и влада Швајцарске и Србије, заједно раде на остваривању потреба локалног становништва”, рекао је Грем Тиндал, менаџер Европског ПРОГРЕСа, истичући да су ЕУ  и Влада Швајцарске до сада у југоисточну и југозападну Србију само преко Европског ПРОГРЕСа уложиле 5,5 милиона евра у инфраструктурне пројекте који доприносе побољшању приступа социјалним услугама, образовању и здравству посебно рањивих група становништва.

Активности Европског ПРОГРЕСа, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржава са укупно 24,46 милиона евра. Програм има за циљ да ојача локалну администрацију, створи повољније окружење за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења политика у области социјалне инклузије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Општине обухваћене програмом – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Подели

Comments are closed.