Изложба „Ана Франк – историја за садашњост“

0

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт отворио је у београдском Дому омладине изложбу „Ана Франк – историја за садашњост“. Ова путујућа изложба  до сада је обишла више од 300 локација у целом свету, а у Србију стиже у склопу регионалног пројекта „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“. Изложбу која ће трајати до 08.05.2016. је организовала едукатвна дебатна мрежа Отворена комуникација у сарадњи са Кућом Ане Франк из Холандије и уз подршку ЕУ.

“Мир и помирење су темељи и саме Европске уније”, рекао је амбасадор Давенпорт објашњавајући и зашто је Европска комисија подржала пројекат из ког је настала  изложба. “Ви сте изабрали Ану Франк је као симбол процеса помирења људи овог региона, процеса који је болан и спор али неопходан баш као што је неопходна интеграција земаља Западног Балкана у Европску унију” рекао је Давенпорт и подсетио да је ЕУ “највећи заговарач мира на Западном Балкану и највећи донатор пројектима ове врсте. Само кроз заједничке регионалне акције као што је ова, постиже се боље разумевање друге стране и долази до помирења” поручио је амбасадор ЕУ.

Photo: Otvorena komunikacija

Photo: Otvorena komunikacija

Кроз 32 паноа, изложба доноси причу о судбини Ане Франк, јеврејске девојчице која је живот изгубила у логору у Другом светском рату. Изложба је опремљена ретким фотографијама забележеним током Аниног живота и исечцима из њеног дневника који је писала током две године скривања у тајном скровишту  у Амстердаму.

Оригиналној поставци придружено је седам локалних паноа, креираних у оквиру пројекта „Хисторија, историја, повијест – лекције за садашњост“. Ови панои приказују историјска дешавања из протеклих 70 година у Србији и региону, обележених бројним конфликтима и поделама.

Целокупна поставка заснива се на вршњачкој едукацији, па уместо кустоса, кроз њу воде петнаесторо ученика из београдских средњих школа који су обучени да заинтересованим посетиоцима представе садржај изложбе.

Изложба је креирана по узору на приступ изучавању историје који негује Кућа Ане Франк. Тај приступ указује да се национализам, ксенофобија, дискриминација појављују у различитим друштвима и након Другог светског рата. Циљ изложбе је да подстакне ђаке на критичко размишљање о историјским догађајима и њиховој важности за изазове данашњице.

Након боравка у Београду, изложба наставља да путује по Србији. Планирано је да обиђе петнаестак локација, међу којима су Крагујевац, Ниш, Ковачица, Шабац, Нови Сад, Суботица, Сремска Митровица, Сомбор.

Подели

Comments are closed.